utilizator-windows

Abilități esențiale pentru orice utilizator de Windows – Partea a II-a

Continuăm seria abilităților pe care orice utilizator de Windows ar trebui să și le însușească pentru a putea utiliza eficient resursele și capabilitățile sistemului său. În plus, odată cu dobândirea acestor abilități, utilizatorul va putea să identifice singur o serie de probleme pe care le poate rezolva imediat, fără asistența unui specialist. Bineînțeles, cunoașterea sistemului va facilita și mentenanța lui.

După ce am aflat primele opt abilități de bază, continuăm cu altele care te vor face un utilizator mai care va da comenzi sistemului în cunoștință de cauză.

9. Schimbarea numelui PC-ului, a parolei și a pozei de profil. Este o abilitate obligatorie, fiind unul dintre primii pași ai personalizării sistemului. Se poate face rapid din „panoul de control”, secțiunea de gestiune a profilului de utilizator.

10. Configurarea AutoPlay. De fiecare dată când conectezi un dispozitiv la PC-ul tău, AutoPlay determină cum este gestionat acest dispozitiv. În momentul în care se stabilește conexiunea, dispozitivul poate fi ignorat și să nu se facă nici o acțiune sau sistemul te poate întreba ce dorești să faci sau să se întâmple imediat o acțiune, cum ar fi importarea automată a conținutului de pe un stick.

11. Instalarea și dezinstalarea fonturilor. Dacă vrei să încerci alte fonturi pentru a-ți personaliza sistemul, poți instala oricând unele noi, iar în cazul în care sunt prea multe, le poți șterge. În primul rând, descarcă fișierul fontului nou, apoi deschide-l. Vei avea o previzualizare a fontului, după care va trebui să apeși butonul de „instalare” din partea superioară a ferestrei. Fontul este instalat și poate fi folosit.

12. Personalizarea task-barului în Windows 10. Este o operațiune care te va ajuta să-ți optimizezi sistemul conform nevoilor tale, astfel încât să ai pe bara de task-uri informațiile care te vor ajuta să folosești eficient sistemul.

13. Setarea a două monitoare. Utilizarea a două monitoare este o practică obișnuită, așa că, este folositor pentru orice utilizator să știe să conecteze un monitor suplimentar, dar și opțiunile de suport pe care Windows le oferă pentru această capabilitate.

14. Împărțirea ecranului. Dacă nu poți instala două monitoare, poți întotdeauna să împarți ecranul în mai multe secțiuni operând doar niște comenzi în Windows sau instalând o aplicație care poate gestiona această funcție de împărțire a ecranului.

15. Bazele Command Prompt. Este o funcție extrem de folositoare deoarece poate interveni în momentul în care este nevoie de niște comenzi speciale rapide. Mai mult, are o serie de comenzi care permit verificarea și mentenanța componentelor pc-ului.

16. Upgrade Windows. Fiecare nouă generație de Windows vine cu o serie de versiuni. Utilizatorul are posibilitatea să facă upgrade la o versiune superioară oricând consideră că versiunea pe care o folosește nu mai corespunde din punctul de vedere al funcțiilor propuse. Upgrade-ul se face direct din Windows și se păstrează toate

17. Permisiuni pe fișiere și foldere. Sistemul de operare Windows este construit în jurul unor permisiuni, așa că este foarte important să le cunoști, mai ales dacă vrei să păstrezi în siguranță date sensibile. Pot fi acordate permisiuni în funcție de tipul de utilizator sau pot fi parolate fișierele și folderele cu date sensibile. Bineînțeles, există și alte metode de protecție.

Cam atât pentru lecția de astăzi, revenim cu mai multe competențe esențiale pe care ar trebui să le dobândească orice utilizator de Windows, indiferent de versiunea folosită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *