Ce este overclocking-ul?

PC

Sursa foto: techgyd.com

Dacă ești utilizator de PC, desktop sau laptop, ai auzit cu siguranță de overclockoing. Poate ai auzit și ce face, își face sistemul să funcționeze mai repede, dar atât. Ți-ai dorit de multe ori să testezi această soluție minune, dar părea ceva periculos, aproape ireal pentru un utilizator care nu s-a încumetat să meargă dincolo de task-urile de bază ale sistemului său. Să ridicăm vălul de mister, overclockingul este utilizarea unei componente hardware a sistemului peste capacitățile menționate de producător.

În mod frecvent, overclockingul se face la procesor, ceea ce înseamnă creșterea vitezei acestuia. De obicei, marii producători de procesoare Intel și AMD certifică performanțele componentelor pe care le produc la un nivel inferior capacităților maxime. Astfel, lasă la îndemâna utilizatorilor mai experimentați realizarea acestui procedeu de overclocking pentru un upgrade rapid și fără costuri.

Există două tipuri de utilizatori care își doresc overclocking. Primul tip este „olimpicul” cel care vrea să-și ducă PC-ul pe cele mai înalte culmi ale performanțelor unui sistem personal. Al doilea tip este utilizatorul cinstit care vrea doar să obțină un upgrade de moment la care va renunța în momentul în care va reuși să aibă resursele financiare necesare pentru un sistem nou sau, cel puțin, pentru înlocuirea unor componente vitale. Performanțele obținute prin overclocking sunt notabile, depășind 25% față de specificațiile producătorului.

Există însă și o serie de „contraindicații” în ceea ce privește acest upgrade la îndemână. În primul rând, se pierde orice garanței oferită de producător, așa că utilizatorul își asumă dacă procesorul va suferi daune în urma funcționarii peste specificațiile oficiale. În plus, componentele care sunt împinse către maximul performanțelor au o durată de viață considerabil mai scurtă. În urma acestui proces, componentele pot suferi daune complete care le impun înlocuirea. De obicei, tutorialele disponibile online care descriu pașii pentru overclocking au un avertisment în acest sens, astfel încât utilizatorul să știe că își asumă orice daună va aduce sistemului său și că nu o va imputa producătorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *