Consumul laptopului

Consumul laptopui / Timpul de functionare / Capacitatea bateriei

O baterie Li-ion obisnuita tine intre 1.5 si 3 ore . Producatorii de laptopuri estimeaza un timp mediu, dar acesta variaza foarte mult in functie de mai multi factori.

Pentru a putea obtine maximul de la baterie trebuie mai intai sa vedem cine consuma energie si sa incercam sa reducem din acesti consumatori.

1) Programele care ruleaza

2) Luminozitatea ecranului

3) Temperatura / Ventilatoarele

4) Dispozitivele externe atasate

5) Dispozitivele interne active

6) Defecte interne / Imbatranirea componentelor

1) Programele care ruleaza

Reinstalati sistemul de operare (Windows-ul) si/sau opriti programele!

Aici sunt doua categorii : cele de care stim /  cele de care nu stim.

Cele de care stim sunt programe/jocuri pe care le pornim intentionat si le folosim. Pentru a le reduce consumul putem sa umblam la setarile lor si sa incercam sa le facem cat mai putin consumatoare de energie.

Cele de care nu stim sunt programe care pornesc automat si ruleaza in fundal (background). Va recomand sa opriti toate programele care pornesc automat si in cazul in care descoperiti ca aveti nevoie de vreunul sa il reactivati.

2) Luminozitatea ecranului

Reduceti luminozitatea ecranului!

Aici este destul de simplu. Reduceti luminozitatea de cate ori puteti. Ecranul este unul dintre cei mai mari consumatori dintr-un laptop.

3) Temperatura / Ventilatoarele 

Curatati ventilatoarele cel putin o data la 6 luni!

Temperatura ridicata a mediului in care lucreaza laptopul il va forta sa porneasca ventilatoarele si sa le tureze direct proportional cu temperatura. Deci cu cat va fi mai cald cu atat va consuma mai multa energie.

Ventilatoarele mai pot avea praf. Acest praf blocheaza fluxul de aer si deci, laptopul se va incalzi. In consecinta, ventilatoarele se tureaza mai puternic si automat consuma mai mult.

4) Dispozitivele externe atasate

Deconectati dispozitivele externe!

Evident orice dispozitiv extern atasat va consuma curent. Cele mai intalnite dispozitive externe atasate sunt : un telefon pus la incarcat, un dvd extern, un stick usb, un cooling pad extern. Renuntati la ele daca doriti o autonomie marita.

5) Dispozitive interne active

Dezactivati toate dispozitivele care nu le folositi!

Aveti bluetooth? Este pornit? Nici nu stiti daca este pornit sau nu? Verificati daca aveti dispozitive interne care sunt activate si care nu le folositi. De exemplu bluetooth, retea wireless, modem-uri, cd-rom, etc.

6) Defecte interne / Imbatranirea componentelor

O vizita la service va poate identifica eventualele probleme.

Orice laptop imbatraneste si odata cu el componentele pot suferi din cauza acestui proces de imbatranire. Unele componente de pe placa de baza, cum ar fi condensatorii, pot sa se strapunga si sa creeze “scurturi” care maresc consumul laptopului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *