utilizare-laptop

Păstrează siguranța laptopului tău cu aceste acțiuni recomandate!

Siguranța este o chestiune mai puțin discutată, securitatea fișierelor și a conexiunilor fiind printre preocupările esențiale ale utilizatorilor care înțeleg riscurile la care se expun online. Dar nu despre recomandări antivirus sau identificarea conexiunilor străine la router vom vorbi acum, ci despre ceva mult mai simplu, siguranța fizică în timpul utilizării laptopului. Deși riscurile unui incident neplăcut sunt minore, este recomandat ca următoarele acțiuni să intre în rutina de utilizare a laptopului pentru a-l menține în cei mai buni parametrii de funcționare.

1. Shut down. Spre deosebire de desktop, laptopul are mai multă nevoie să fie oprit complet atunci când nu este utilizat. Această operațiune previne supraîncălzirea și este esențială pentru respectarea „timpilor de odihnă” ai sistemului.

2. Optimizarea consumului de energie. Ajustarea opțiunilor pentru consumul de energie este un alt pas esențial care va preveni supraîncălzirea sistemului. Așadar, setează unitatea de stocare și display-ul să se stingă dacă dispozitivul nu este utilizat câteva zeci de minute. De asemenea, dacă pleci de la laptop perioade mai lungi, ar fi bine ca sistemul să intre pe modul standby sau hibernate.

3. Reguli pentru transport. Înainte să pui laptopul în geanta dedicată pentru transport, ai grijă ca acesta să fie stins complet. În caz contrar, riscă să se încălzească foarte tare în geantă, ceea ce va duce, probabil, până la topirea unor elemente hardware mai sensibile. Așadar, înainte de transport, asigură-te că laptopul tău este complet oprit pentru a nu avea surprize când îl scoți din geantă.

4. Mentenanța gurilor de aerisire. Una dintre cele mai importante acțiuni săptămânale este curățarea gurilor de aerisire ale laptopului, Aici se depune cel mai mult praf, fapt care afectează buna circulație a aerului. De aceea, ai grijă ca gurile de aer să fie libere, astfel încât sistemul să beneficieze de un flux de aer corespunzător unei răciri eficiente.

5. Verificarea ventilatorului. Cauza principală a supraîncălzirii este dată de o funcționare necorespunzătoare a ventilatorului. Verifică pe site-ul producătorului, s-ar putea să găsești aplicații dedicate testării eficienței ventilatorului.

6. Update BIOS. Unele laptopuri controlează ventilatorul prin BIOS. Așadar, pentru o bună funcționare a sistemului în ansamblul lui ar trebui să ai cea mai nouă versiune de BIOS. Fă verificări constante pe site-ul producătorului pentru a afla imediat ce apare o versiune nouă. Instalarea versiunii noi, este ceva mai complicată, așadar, poți apela la un specialist.

7. Evită să lucrezi cu laptopul în poală. Deși este cea mai confortabilă poziție, blochează unele guri de aerisire ale dispozitivului, iar acesta se va supraîncălzi destul de repede. Folosește-l pe birou, pe o măsuță dedicată, sau cu un cooler sub.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *