In plin sezon de gripă, laptopul e noul medic al românilor

Laptopul, instrument pentru medici pentru urmărirea evoluţiei cazurilor de gripă

Grafic epidemie gripa romania

Sursa: http://google.org/flutrends/intl/ro/ro/#RO

Suntem în vârful sezonului iar numărul cazurilor de gripă au crescut anul acesta (2014-2015) faţă de anul trecut (2012-2013). E doar una din informaţiile pe care le putem găsii din câteva clickuri cu ajutorul laptopului şi al unei conexiuni la internet.

În ultimii ani au început să apară în cabinetele medicale laptopuri legate la internet, semn că evoluează medicina şi la noi.

Laptopul este utilizat de medici pentru a îmbunatăţii calitatea actului medical, în primul rând prin accesarea unor informaţii mai uşor şi în timp mai scurt.

Citeşte şi cum să utilizezi corect laptopul pentru a evita problemele de sanatate

În acelaşi timp informaţia medicală poate să fie accesibilă tuturor, lucru ce creează desigur şi probleme datorită faptului că pacienţii trebuie să filtreze un volum extrordinar de mare de informaţii. Un laptop şi o conexiune la internet are oricine acasă, iar în cazul unor probleme de sănătate, unul din cei mai la îndemână doctori pentru români e Google, iar în urma unei scurte tastări în bara de căutare în câteva secunde se găsesc răspunsuri la orice întrebare.

Vezi in timp real evoluţia gripei in Romania pentru sezonul 2015

În final, un pacient informat poate să ajute în actul medical, în primul rând în prevenţia apariţiei unei boli. Pacienţii au pentru prima dată acces la suficiente informaţii, totul e ca informaţiile să fie de bună calitate. Reţinerile medicilor sunt de înţeles totuşi legate de sursele de informaţii neverificate, multe sfaturi binevoitoare găsite online nefiind eficiente.

Verificaţi informaţia medicală pe care o găsiţi pe internet

Există site-uri serioase, care oferă informaţie corectă, fundamentată. E important să verificaţi informaţiile găsite iar la primul semn de boală, să consultaţi un medic. Pentru situaţiile acute, recomandarea absolută e consultarea unui medic. Sănătatea înaine de toate!

E bine să vă informaţi însă despre sănătatea dumneavoastră şi să luaţi măsuri de prevenire, puteţi utiliza aplicaţii de calitate care vă oferă date de valoare, verificate şi susţinute de comunitatea medicală.

Una din aplicaţiile gratuite e oferită de Google Flu Trends. Aplicaţia poate fi accesată de oricine cu ajutorul laptopului, chiar şi de acasă, se referă la o analiză în timp real a evoluţiei cazurilor de gripă existente în România. În sezonul gripal medicii dar şi pacienţii pot să estimeze gradul de incidenţă al răspândirii gripei pe teritoriul ţării.

Pentru pacienţi, e o informaţie care poate să fie luată în seamă. Putem să ne ferim în perioadele sensibile prin vaccinare, prin cure de vitamine, sport, diete şi evitarea aglomerărilor. Astfel putem să ne ajutăm singur să ne protejăm de efectele gripei. Primul obiectiv ar fi pentru pacienţi să încerce să prevină imbolnăvirile pe baza informaţiilor verificate.

Cum funcţionează ?

S-a remarcat că anumiţi termeni de căutare sunt buni indicatori pentru incidenţa gripei. (Google Flu Trends) “Google Tendinţele gripei” utilizează date cumulate din căutările Google pentru a estima incidenţa actuală a gripei pe glob aproape în timp real.

România a fost inclusă în baza de date începând cu 2012 iar estimările au fost confruntate şi confirmate de datele oficiale furnizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie-Imunologie Cantacuzino (INCDMI – Cantacuzino). “Localizarea sistemului Google Flu Trends şi pentru Romania va furniza informaţii utile şi va semnala tendinţe care pot fi de un real ajutor sănătăţii publice. Folosirea căutărilor online pentru completarea supravegherii naţionale, convenţionale a gripei, va facilita şi va direcţiona măsurile de control, întrucât alerta debutului unei epidemii va putea fi facută în avans cu cel puţin 7 zile faţă de raportările oficiale ale cazurilor”, a declarat Viorel Alexandrescu, medic primar, doctor în ştiinţe medicale, Seful Centrului National de Gripă din reţeaua OMS, INCDMI – Cantacuzino (MediaFax, 2012). Aceste soluţii ajută sistemul medical să răspundă mai repede şi mai uşor necesităţilor ridicate de epidemiile periodice de gripă.

Conform paginii oficiale Google s-a descoperit o legătură strânsă între numărul persoanelor care caută subiecte legate de gripă şi numărul persoanelor care prezintă într-adevăr simptome de gripă. Din fericire, nu fiecare persoană care caută „gripă” este într-adevăr bolnavă, dar din corelarea tuturor căutărilor legate de gripă se conturează o tendinţă.

 Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Nature.

În 2015 se pare că epidemia de gripă este deosebit de virulentă, numarul de cazuri fiind mai mare decat în anii trecuţi. Epidemia are loc de regulă în lunile de iarnă şi la începutul primăverii. O situaţie excepţională a avut loc în 2009 când vârful epidemiei de gripă s-a evidenţiat la sfârşitul toamnei.

infografic gripa romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *