Vrei ca laptopul tău să aibă performanțe mai bune dar nu vrei să investești într-unul nou. Există soluții simple pe care le poți aplica singur, mai ales dacă ai mai avut curiozitatea să-ți ma desfaci laptopul pentru a-i vedea componentele. În primul rând, vei avea nevoie de elemente hardware mai performante, pentru alegerea cărora va trebui să te documentezi puțin, dar înainte să faci primul pas, ar trebui să ai în vedere câteva aspecte.
S-ar putea ca detaliile de mai să te convingă să mai aștepți până vei face upgrade-ul sau să apelezi la un specialist:
- Majoritatea upgrade-urilor vor anula garanția laptopului;
- Consultă manualul de instrucțiuni al laptopului tău, online sau cel venit în cutie pentru a-l demonta corect;
- Scoate laptopul din priză și scoate-i bateria înainte de orice upgrade hardware;
- Dotează-te cu uneltele corespunzătoare, respectiv șurubelnițele;
- Atunci când demontezi, ai grijă să nu pierzi șuruburile. Sunt foarte mici și-ți pot scăpa ușor din vedere;
- Atenție la cablurile de legătură;
- Indiferent de modelul de laptop, fă și un upgrade la BIOS odată ce componentele au fost instalate;
- Nu orice componentă a laptopului poate fi înlocuită cu una mai bună.
Dacă ești gata de upgrade, hai să vedem cele mai important cinci puncte pe care ai putea să le „lovești” pentru a crește performanțele laptopului tău.
1. Memoria RAM. Adăugarea sau înlocuirea memoriei RAM a fost întotdeauna cel mai la îndemână upgrade. Odată ce ai o capacitate mai mare la memoria RAM, vei resimți diferența în funcționarea laptopului tău, mai ales când rulezi simultan mai multe aplicații. Atenție, însă, este foarte important să alegi o memorie RAM compatibilă cu sistemul tău, mai ales dacă adaugi o capacitate suplimentară.
2. Unitatea de stocare. Dacă nu ai un SSD, ar trebui să pui unul. Diferența se va resimți imediat. Sistemul va porni mult mai repede, se va stinge mai repede, iar aplicațiile vor rula mai bine ep o stfel de unitate de stocare. Înlocuirea se face ușor. Doar se scoate unitatea HDD și se pune în loc SSD-ul.
3. Unitate bluetooth. Pentru a îmbunătăți conectivitatea laptopului tău, îi poți instala și o unitate bluetooth. Modele mai vechi s-ar putea să nu aibă o astfel de facilitate, așa că nu ar strica să instalezi una.
Aceste trei upgrade-uri vor da o „viață nouă” laptopului tău vechi, așa că tu îl vei putea folosi încă o vreme, mai ales dacă nu ai de rulat aplicații care necesită foarte multe resurse. Cel puțin funcțiile și aplicațiile de bază vor funcționa mult mai bine după acest upgrade.