Cum formatezi corect bateria pentru laptop?

Cum formatezi corect bateria pentru laptop? Ilustratie baterie

Cum formatezi corect bateria pentru laptop? Ilustratie baterie

Utilizarea corecta a bateriei inca de la inceput, indiferent ca este bateria standard a laptopului sau una achizitionata ulterior ii prelungeste durata de viata si mentinerea performantelor optime si o autonomie conforma cu specificatiile producatorului.

Formatarea este prima operatiune care trebuie facuta cu o baterie noua, astfel incat sa i se optimizeze ciclul de functionare in functie de cerintele laptopului.

Invata cum sa formatezi corect bateria pentru a-i prelungi durata de functionare, in beneficiul nevoii tale de mobilitate.

Ce inseamana formatarea bateriei?

Formatarea bateriei laptopului este procesul de parcurgere unui ciclu complet de incarcare/descarcare (recomandat este sa se parcurga doua/trei cicluri succesive) pentru ca laptopul si bateria noua sa ajunga la capacitate maxima de functionare.

Video: ce inseamna celulele din baterie

Cum ajuta formatarea si ce se intampla cu bateria?

Prin parcurgerea unui ciclu complet de incarcare – descarcare laptopul “invata” limita maxima si cea minima a bateriei, timpii de incarcare si ce temperaturi se ating in cadrul acestui proces. Aceste date sunt denumite mai jos si “parametrii de incarcare“.  Bateria nu este afectata in timpul formatarii initiale.

Cum incurca formatarea?

Ciclurile complete de incarcare/descarcare streseaza bateria. Evitati sa formatati prea des bateria. O data la 3 luni este mai mult decat suficient.

De ce conteaza parametrii de incarcare?

Nici o baterie nu este la fel, iar laptop-ul are nevoie de acele date primite in timpul acestui program de incarcare/descarare pentru a imbunatatii experienta utilizatorului prin:

 • selectarea un program optim de incarcare, pentru protejarea bateriei de incalziri excesive;
 • incarcarea completa a bateriei
 • a furniza date cat mai exacte despre procentul de incarcare al bateriei si timpul ramas de functionare.

Cum se formateaza o baterie de laptop?

 1. Incarcati bateria complet. Pentru formatarea bateriei laptop este recomandat asa numita incarcare “peste noapte” aproximativ 12 ore.
 2. Descarcati bateria complet. Pentru ca descarcarea sa fie completa, setati laptopul sa nu intre in sleep mode sau stand by cand ajunge la o capacitate de 5-10%.
 3. Repetati acest ciclu de minim doua ori.

Atentie !!! Uneori laptop-ul tau va intrerupe incarcarea noului acumulator inainte ca acesta sa ajunga la capacitate maxima. Acest lucru se intampla de obicei pentru ca temperatura acumulatorului depaseste anumite limite.O data ce aceasta limita a fost depasita laptopul invata si va incerca pe viitor sa nu mai incarce asa de rapid bateria, ferind-o astfel de supra-incalzire.

Daca ai patit asta, este recomandat sa urmezi o procedura care te va ajuta sa eviti daune la nivelul laptopului sau al acumulatorului nou:

Procedura in 3 pasi 

 • Opreste laptopul;
 • Scoate acumulatorul din laptop lasa-l sa se raceasca apoi introdu-l din nou si reia ciclul de incarcare;
 • Nu te panica, este destul de des intalnit sa se intample asa ceva, mai ales la prima incarcare a bateriei.

Trebuie sa formatez bateria noua chiar daca am formatat bateria veche cand am cumparat laptopul?

Da, dupa cum ziceam bateriile nu sunt niciodata la fel chiar daca sunt ambele noi, asa ca formatarea este recomandata la fiecare schimbare de baterie. Fiecare baterie are proprii parametrii de incarcare care sunt “cititi” de laptop. Este recomandat sa formatati bateria o data la 6 luni de functionare.

Bateria mea noua a ajuns incarcata doar 60%, de ce?

Majoritatea bateriilor vin livrate incarcate 60%-80% pentru ca aceasta este capacitate optima de pastrare a bateriilor.

baterie laptop ilustratie la text despre formatarea bateriei

Baterie laptop de pe www.laptop-direct.ro (click pe fotografie pentru mai multe modele in magazin)

Daca preconizati ca nu veti utiliza laptopul o durata mare de timp va sugeram sa scoateti bateria din laptop (link) incarcata partial; depozitarea va fi facuta corespunzator intr-un loc uscat si cu temperatura constanta, niciodata in preajma unei surse de caldura.

Daca vreti sa prelungiti durata de utilizare a laptopului si sa consumati cat mai putin bateria in timp ce il utilizati va sugeram sa cititi si:  Cele mai bune aplicatii pentru utilizatorii de windows pentru imbunatatirea autonomiei laptopului

 

 

4 thoughts on “Cum formatezi corect bateria pentru laptop?

 1. Alexandru

  Buna ziua! Am cateva nedumeriri…
  Cum este indicat, sa incarc bateria cu laptopul inchis sau deschis? Imi afecteaza cu ceva functionarea bateriei in timp? Si cat timp trebuie sa las bateria la incarcat? Multi spun ca e bine s-o lasam 3 ore chiar daca ledul de la laptop arata ca bateria s-a incarcat. Multumesc!

  Reply
  1. Alex

   De regula, utilizarea unui laptop intensiv presupune in mod curent incarcarea bateriei in timpul functionarii. In timp orice baterie se uzeaza semnificativ (in 2-3 ani). Pentru intretinerea in timp a bateriei e ok o data pe an sa o formatezi cum scrie in articol.

   Reply
 2. andrei

  am laptopul de 4 ani si cand bag bateria in el imi zice ca este incarcata 100% cu un x pe ea daca scot incarcatorus se stinge brusc nu mai sta deloc aprins ce sa ii fac sa functoneze ?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *