Când scoți bateria laptopului?

baterie laptopO întrebare frecventă a utilizatorilor, preocupați de prelungirea vieții bateriei laptopului este dacă aceasta trebuie scoasă atunci când folosesc dispozitivul conectat la priză. Răspunsul din partea specialiștilor nu este nici foarte clar și nici foarte convingător, dar toți spun la unison că, este recomandat să scoți bateria dacă laptopul este conectat la priză, mai ales dacă nu te folosești de mobilitatea pe care ți-o oferă dispozitivul.

HP sugerează două principii de bază care pot contribui la prelungirea vieții bateriei. Astfel, specialiștii companiei recomandă regula de două săptămâni care recomandă scoaterea bateriei dacă:

  • Laptopul nu va fi folosit timp de două săptămâni sau este utilizat foarte rar.
  • Laptopul este folosit două săptămâni, exclusiv conectat la o sursă permanentă de alimentare cu energie electrică.

În aceste cazuri este recomandată scoaterea bateriei pentru a preveni îmbătrânirea ei prematură. Acest fenomen de îmbătrânire accelerată intervine atunci când bateriile sunt complet încărcate și se mențin la o temperatură ridicată perioade extinse de timp. Căldura generată de procesor, este dăunătoare pentru întreg sistemul, care poate ajunge să sufere defecțiuni severe, iar o utilizare intensivă care solicită maximul capacității laptopului favorizează supraîncălzirea sistemului, inclusiv a bateriei. Dacă utilizezi laptopul pentru aplicații care solicită maximul resurselor sistemului, poți să scoți bateria pentru a preveni eventualele daune care pot apărea.

Dacă te-ai hotărât că este mai bine să scoți bateria pentru a-i prelungi durata de viață, ai grijă cum o depozitezi. Ar trebui să o încarci până la 30% – 50% din capacitate după care să o depozitezi într-un loc ferit de umezeală în care este o temperatură cuprinsă între 20 și 25 de grade. Unii utilizatori păstrează bateria de laptop în frigider, dar dacă optezi pentru această variantă, nu uita de interdicția expunerii la umezeală, iar atunci când vei avea din nou nevoie de baterie, no o pune în funcțiune până nu ajunge la temperatura camerei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *