Cat e durata maxima de viata a unei baterii ?

baterieDurata de viata a unei baterii depinde foarte mult de cum si cat folosesti laptopul. Un utilizator care are nevoie de o autonomie sporita va epuiza bateria mult mai repede decat unul care nu beneficiaza de avantajele de mobilitate ale laptopului. Durata maxima de viata a unei baterii creste cu cat utilizatorul se bazeaza mai putin pe autonomie si foloseste laptopul apropape exclusiv in regim de desktop.

In principiu, durata de viata a unei baterii de laptop se masoara in cicluri de incarcare/descarcare nu neaparat in ani. Producatorii sugereaza un numar de 400 de cicluri pana cand bateria scade la sub 80% din capacitatea ei. Utilizatorii care se bazeaza foarte mult pe autonomia laptopului, il folosesc frecvent fara a-l conecta la priza, vor supune bateria la mai multe cicluri de incarcare. Astfel, daca bateria este trecuta zilnic printr-un ciclu de incarcare/descarcare, in aproximativ, va ajunge la 80% din capacitate. Cu cat ciclurile de incarcare/descarcare sunt mai fecvente, cu atat proprietatile maximale ale bateriei se vor deteriora mai repede.

Bateria este o componenta consumabila care va trebui schimbata cel putin o data pe durata de exploatare a laptopului, mai ales daca utilizatorul se bazeaza pe mobilitate si autonomie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *