bateria-laptop

Cum testezi bateria laptopului pentru a constata dacă trebuie înlocuită?

Înainte să tragi concluzii pripite legate de starea în care se află bateria laptopului tău, este recomandat să faci un test. Astfel, îi vei afla exact starea și vei putea lua decizia de schimbare având toate informațiile. Până la urmă, bateriile sunt consumabile, iar mai devreme sau mai târziu nu vor mai da același randament ca la început, așa că vor trebui schimbate.

În timp, capacitatea oricărei baterii de laptop de a oferi autonomie scade. Așadar, dacă ai nevoie de un laptop cu o autonomie bună, iar bateria pe care o folosești nu mai dă un randament satisfăcător este clar momentul să o schimbi. Totuși, la unele laptopuri bateria nu este ușor accesibilă, aducă nu poate fi detașată și schimbată în câteva secunde. În cazul laptopurilor care au bateria încorporată, schimbarea este un demers mai complicat decât cumpărarea unei baterii noi.

În același timp, pentru un laptop vechi schimbarea bateriei s-ar putea să nu mai fie rentabilă. Dacă laptopul are deja câțiva ani în spate, bateria nu este singura lui problemă. Performanțele s-ar putea să nu mai fie pe măsura cerințelor. Dacă laptopul se mișcă din ce în ce mai greu, bateria este cea mai mică problemă. Ar fi o idee bună să nu o schimbi deoarece se va dovedi a fi o investiție costisitoare și nerentabilă.

De la Windows 8, Microsoft a introdus o funcție de raportare a stării bateriei. Această funcție poate fi folosită pentru a determina starea actuală a bateriei și de a o compara cu starea originală. Dacă folosești regulat această funcție vei vedea cum scade capacitatea bateriei până la punctul în care va trebui înlocuită.

Diminuarea capacității bateriei este determinată și de o utilizare neglijentă. De exemplu, lăsarea laptopului pornit și conectat la priză perioade lungi de timp accelerează degradarea majorității modelelor de baterii de laptop.

Laptopurile mai noi au încorporată o funcție de conservare a bateriei care opresc încărcarea bateriei la un anumit procentaj dacă laptopul este folosit cu preponderență conectat la priză.

Pentru a face un test al bateriei, folosește combinația de taste „Windows + X”. Va apărea un meniu de opțiuni din care vei alege „Windows Power Shell”. În fereastra care se deschide, tastează powercfg /batteryreport /output MYFOLDER\mybatteryreport.html, unde MYFOLDER este locația de pe PC unde vrei ca raportul să fie salvat. Apeși enter, iar raportul se va salva în locația dorită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *