Young stressed handsome businessman working at desk in modern office shouting at laptop screen and being angry about e-mail spam. Collage with a mountain of crumpled paper. Business, internet concept

5 sfaturi de bază de care are nevoie orice utilizator de PC

În momentul înc are ceva nu mai funcționează cum trebuie la desktop sau laptop, intervine panica. Click-uri aiurea, umblat prin setări fără să știi ce faci, instalat de aplicații riscante sunt operațiunile pe care utilizatorii le fac în momente de panică. Chir și cei mai experimentați, pot să aibă un moment de slăbiciune.

Așadar, pentru a evita agravarea problemelor, păstrează-ți cumpătul și ține minte ponturile de mai jos.

  1. Nu începe să dai click-uri aiurea când se întâmplă ceva neprevăzut

Indiferent de sistemul de operare pe care îl folosești, în momentul în care acesta nu se mai comportă așa cum te-ai obișnuit, inspiră adânc, expiră și calmează-te. Este mult mai bine decât să începi să dai click-uri peste tot, în speranța că te va lovi norocul și vei rezolva problema. Mai ales dacă nu știi pe ce dai click, ascultă recomandarea cu respirația. Este foarte posibil să modifici setări complexe ceea ce ar putea provoca probleme serioase. Dacă nu știi de ce sistemul tău se comportă ciudat, încearcă să contactezi o persoană autorizată care să te ajute.

  1. Verifică link-urile înainte să dai click

Phishing-ul este escrocheria online care face cele mai multe victime. Cei care o practică s-au specializat și reușesc să trimită mesaje destul de credibile care par a fi din partea unor instituții ale statului, a unor bănci sau alte entități a căror însemne de identitate vizuală ar putea da credibilitate mesajului. În principiu, aceste mesaje cer cititorului să acceseze un link unde i se cere să introducă o serie de date personale, chiar și pe cele ale conturilor bancare.

Orice link dintr-un mesaj nesolicitat care ridică o umbră de suspiciune este mai bine să rămână neaccesat.

  1. Nu te panica atunci când ceva nu funcționează cum trebuie

Indiferent de situație, păstrează-ți calmul. Mai devreme sau mai târziu, PC-ul tău o va lua razna, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l urmezi. Imprimatele nu vor mai funcționa, rețeaua ar putea să pice, aplicațiile s-ar putea bloca, iar sistemul s-ar putea să nu mia răspundă la comenzi. În mare, cam acestea sunt „tragediile”. Încearcă să-ți păstrezi calmul și să nu dai click-uri în disperare de cauză. Poți contribui la agravarea problemei. Dacă lucrurile nu se îndreaptă după un restart, adresează-te unui specialist.

  1. Nu instala aplicații la întâmplare

Cel puțin la fel de periculos ca datul de click-uri la întâmplare, poate fi și instalarea de aplicații din surse nesigure. Așadar nu descărca și instala aplicații la care nici nu mai știi cum ai ajuns, doar în speranța că îți vor rezolva rapid și gratuit o problemă a sistemului. Nu descărca aplicații din surse care nu au credibilitate. Folosește fine magazinul de aplicații al sistemului de operare sau site-urile oficiale ale aplicațiilor pe care vrei să le descarci.

  1. Organizează-te

Un PC organizat este un PC sănătos și ușor de utilizat. Așadar, încearcă să-ți construiești un sistem personalizat, optimizat după modul tău de utilizare, prin care să-ți organizezi fișierele. Astfel vei putea găsi ușor ceea ce cauți și vei putea lucra mult mai ușor la actualizarea fișierelor de care ai nevoie. Mai mult, un PC organizat poate fi curățat mai ușor în cazul în care este transmis către un alt utilizator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *