Cumpărarea unui laptop este un proces destul de complex care cuprinde o serie de variabile pe care cumpărătorul trebuie să le ia în considerare, astfel încât produsul pe care îl alege să întrunească cel mai bun raport între nevoile sale și buget.
Chiar și utilizatorii experimentați care doresc să își schimbe laptopul nu reușesc să evite, cele 8 greșeli pe care le vom detalia în continuare. De ce? Oricine poate deveni vulnerabil la elementele vizuale, cum ar fi ecranul cu rezoluție mare, carcasa cu finisaje de calitate sau componente hardware de top, chiar dacă aceste elemente nu aduc un plus de valoare experienței de utilizare. De multe ori, suplimentarea bugetului pentru a acoperi costurile unor funcții high-end, atât de design exterior, cât și în ceea ce privește componentele s-ar putea să fie o risipă de bani.
1. Cumpărarea celui mai ieftin laptop
Prețul redus poate fi o capcană. Deși există o serie de laptopuri ieftine foarte bune, competențele lor sunt potrivite pentru un anumit nivel de utilizator. Un laptop ieftin nu va putea livra performanțe de top. Așadar, chiar dacă prețul pare unul avantajos, asigură-te că laptopul are configurația potrivită nevoilor tale.
2. Cumpărarea celui mai scump laptop
Pe de altă parte, cumpărarea unui laptop high-end s-ar putea să nu fie o idee bună. Vei plăti o sumă considerabilă pe un set de performanțe pe măsură. Totuși, dacă nivelul de utilizator nu cere performanțe de top, continuă căutările într-o clasă inferioară.
Același sfat se aplică și pentru laptopurile de gaming. Acestea pot ajunge la prețuri foarte mari, în concordanță cu performanțele pe care livrează. Dacă pentru un gamer care joacă cele mai noi titluri, performanțele sunt vitale, pentru unul care se concentrează pe jocuri indie, un laptop de gaming high-end nu se justifică.
3. Cumpărarea unui laptop fără a gândi în perspectivă
Un laptop este un dispozitiv pentru o utilizare îndelungată. Așadar, ar fi bine să-ți anticipezi puțin nevoile. În cazul în care nivelul de utilizare va evolua, nu ar strica să cumperi un laptop cu performanțe peste entry level.
4. Ignorarea porturilor și a conectivității
Nu toate laptopurile au porturile de care ai nevoie în mod curent. Modelele mai noi, s-ar putea să aibă doar porturi USB-C. Așadar, dacă ai nevoie de un USB-A sau de un cititor de carduri de memorie, vei avea nevoie de accesorii externe.
5. Alegerea celei mai bune rezoluții disponibile
Dacă ai nevoie de un laptop care să livreze autonomie, cu siguranță o rezoluție 4K nu este recomandată. Display-urile cu o astfel de rezoluție presupun și un consum mai mare de energie și, implicit o epuizare mai rapidă a bateriei.
6. Nu testezi laptopul înainte de cumpărare
Dacă ai posibilitatea, ar fi bine să testezi laptopul înainte de cumpărare. Mergi într-un magazin specializat și butonează-l pentru a vedea cum răspunde la comenzi. În cazul în care nu ai posibilitatea unui test, documentează-te pe grupuri de discuții, află părerile altor utilizatori.
7. Nu te gândi că dimensiunea nu contează
Un laptop cu diagonală mare poate oferi o experiență de utilizare superioară, mai ales în cazul gamerilor sau a celor specializați în editare foto și video. Totuși, dacă ai nevoie de mobilitate, dimensiunile generoase vor reduce posibilitățile de transport și de autonomie.
8. Obsesia pentru o singură caracteristică
Un laptop este un sistem de funcții și caracteristici, așa că evită să pui accentul pe un singur aspect din lista de specificații tehnice. Concentrarea pe un singur factor te va împiedica să îți formezi o imagine clară asupra sistemului în ansamblul lui și despre corespondența acestuia cu nevoile de utilizare.