Cei mai mulți angajați care beneficiază de un laptop de serviciu îl iau acasă și îl folosesc și în scopuri personale. Chiar dacă firma nu are un regulament care interzice cu desăvârșire aceste practici, navigatul pe internet pe laptopul de la serviciu este atent monitorizat de către administratorii de sistem. Aceștia pot să vadă ce site-uri vizitezi în timpul liber, informații pe care, probabil, nu ai vrea sub ochii indiscreți ai colegilor de la IT.
Probabil ca un utilizator obișnuit nu știai că toate browser-erele de pe piață au un mod privat de navigare. Odată selectat acest mod de navigare, browserul nu înregistrează istoricul activității tale online. Teoretic, dar și practic, aceste moduri sunt concepute pentru a permite utilizatorului să nu lăsa nici un fel de urme ale activității sale. Totuși când pe calculator este instalat un modul special de tracking a activității, șansele unei navigări ferite de privirile indiscrete ale șefilor și colegilor de la serviciu scad considerabil chiar și atunci când este activat modul de navigare privată. Laptopurile de serviciu au de obicei un astfel de program, instalat cu scopul de a analiza productivitatea angajaților.
Până la urmă, angajatorul este proprietarul laptopului, iar angajatul l-a primit cu un anume scop, respectiv pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu. În acest caz, compania are justificarea legală și morală de a monitoriza activitatea desfășurată pe dispozitivele aflate în proprietatea sa, nu numai pentru a „spiona” angajatul în timpul liber ci, mai ales, pentru a identifica rapid și combate eventualele atacuri informatice, atacuri care ar putea efecte dezastruoase, traduse în pierderi importante. Din această perspectivă, monitorizarea permanentă și limitările impuse laptopurilor de serviciu, pe care se stochează date confidențiale pentru companie, este perfect justificată.
Chiar dacă regulile impuse de angajator în acest sens par absurde pentru angajat, acesta trebuie să se conformeze și să-și orienteze navigarea în interes personal către un dispozitiv al cărui proprietar este. Oricum, de cele mai multe ori, navigarea personală nu este o problemă din perspectiva angajatorului dacă angajatul își îndeplinește sarcinile de serviciu.
Veste proastă este că, atâta timp cât angajatul lucrează pe laptopul firmei, nu există browsing privat, dar partea bună e că și cheltuielile de menteneță și upgrade revin tot în sarcina firmei, iar un buget pentru componente și service este esențial, mai ales pentru un dispozitiv de serviciu.