Hard disk magnetic, SSD, care este următorul pas în ceea ce privește unitățile de stocare pentru laptopul viitorului?

componente-laptopHard disk-ul magnetic, unitatea de stocare cu care ne-am obișnuit încă de la primii pași în descoperirea „tainelor calculatorului” a început deja să se retragă din prima linie a componentelor pentru PC-uri, lăsând locul mult mai rapidului solid state drive, numit prescurtat SSD. La ritmul cu care se dezvoltă tehnologia SSD-ul ar putea, în curând, să se îndrepte către „cimitirul elefanților” lăsând locul spațiului de stocare cuantic, componenta importantă a calculatorului cuantic, poate unul dintre cele mai importante proiecte de cercetare în dezvoltarea tehnologiei IT desfășurat la ora actuală.

Chiar dacă SSD-ul este unitatea de stocare a momentului, din laboratoarele de cercetare ale oamenilor de știință ies soluții care țin de domeniul SF. În următorii ani, SSD-ul se va retrage și își va ceda locul atomilor care vor reuși să stocheze informații, ceea ce va permite construcția unor unități de stocare cu spații extinse, viteză mare și dimensiuni reduse. Aceste unități de stocare cuantice vor fi parte integrată a laptopului și desktopului viitorului.

Oameni de știință din toate colțurile lumii, Germania, Statele Unite, Japonia și alte centre tehnologice importante se străduiesc să facă față provocării de a crea un sistem stabil care sa concureze cu cel utilizat la ora actuală. Acum, pentru fiecare bit magnetic, informație binară care este fie 0, fie 1, are nevoie de o rețea de câteva sute de milioane de atomi pentru a-i asigura stabilitatea o perioadă îndelungată de timp, astfel încât informația să poată fi extrasă în repetate rânduri. În unitatea de stocare cuantică, același bit, aceeași cantitate de informație, va fi stocată într-un singur atom. Impresionant, nu? Resursele necesare pentru stocare s-ar diminua, practic, de sute de milioane de ori. Încearcă să-ți imaginezi ce ar însemna asta în calculatorul cuantic al viitorului.

Ce este, de fapt un computer cuantic?
Este, în primul rând, un computer care folosește alte principii de funcționare față de cele de astăzi, bazându-se pe principiile fizicii cuantice. Aceste principii îi asigură o putere de procesare net superioară alternativelor tradiționale. Spre deosebire de calculatorul tradițional care stochează informațiile în sistem binar, respectiv în serii de 1 și 0 în componente electronice numite tranzistori. Fiecare componentă a memoriei calculatorului se numește bit. Acesta poate fi modificat în funcție de algoritmii aplicați de programele rulate.

În schimb, computerul cuantic stochează informații fie ca 1, fie ca 0, după modelul suprapunerii cuantice a celor două stări, formând biți cuantici sau qubiti. Aceștia oferă o flexibilitate mai mare decât sistemul binar, ceea ce oferă computerului cuantic posibilitatea de a procesa informații complexe cu o viteză mult mai mare.

Computerul cuantic, o amenințare la adresa securității informatice
Această putere de procesare are implicații adânci în aria criptografiei și a criptării datelor. O astfel de putere de procesare ar face vulnerabile toate sistemele de securitate informatică folosite la ora actuală. Specialiștii se tem că un computer cuantic funcționar ar putea destabiliza întregul sistem financiar mondial prin spargerea metodelor de securitate care nu pot fi decriptate cu ajutorul puterii de procesare a unui computer tradițional.

Viitorul sună bine din perspectiva puterii computerelor. Chiar dacă tehnologia ar putea fi disponibilă, probabil, în următorii doi-trei ani, pericolele pe care le-ar atrage o vot ține departe de publicul larg până la dezvoltarea unor sisteme de securitatea care să îi facă față.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *