CEO-ul Intel, Brian Krzanich, a anunțat zilele trecute că cel mai mare producător de procesoare pentru PC-uri se va implica într-o activitate amplă de cercetare în direcția viitorului calculatoarelor. Pentru a susține acest demers, Intel va aloca 50 de milioane de dolari în vederea finanțării cercetărilor care urmează să fie realizate în parteneriat cu oamenii de știință de la TU Delft, cea mai mare și cea mai veche universitate olandeză cu profil tehnic, în cadrul căreia există deja un centru de cercetare pentru procesarea cuantică, QuTech. Pe lângă partea financiară, Intel va contribui cu ingineri din cadrul companiei care vor colabora îndeaproape cu oamenii de știință.
Poate părea ciudat că Intel investește o sumă atât de mare în cercetarea procesării cuantice în condițiile în care sistemele D-Wave au fost testate, perfecționate și acceptate ca adevăratele calculatoare cuantice ale momentului. Cu toate acestea, sistemele D-Wave nu fac o procesare cuantică pură, ele având unele limitări, limitări care i-au determinat pe cei de la Intel să se lanseze în acest demers de susținere a cercetării. Problema majoră a acestor sisteme este dată de conexiunile dintre Qbiti. Chiar dacă numărul acestora a crescut semnificativ, conexiunile dintre ei nu au manifestat o creștere direct proporțională. Astfel, chiar dacă puterea de procesare este mare, nu poate efectua operații complexe care presupun un număr mare de conexiuni între Qbiti. Mai mult, aceste sisteme, cel puțin în faza actuală vor avea utilitate destul de redusă în viața reală.
Practic, D-Wave este un tip de calculator cuantic dar este departe de a fi cel mai bun sau cel mai util. De aceea, orice demers de cercetare în acest sens este mai mult decât binevenit. Aceasta este, probabil și motivația celor de la Intel care vor să contribuie la modul în care vor funcționa și se vor comporta calculatoarele viitorului.
Procesarea cuantică este diferită de procesarea digitală utilizată astăzi pentru operarea sistemelor informatice. Procesarea digitală presupune codarea datelor în sistem binar, biti, aflați în una dintre cele două stări 1 sau 0. Procesarea cuantică, în schimb, folosește qbiti care se pot regăsi în mai multe stări în același timp. Astfel, procesarea prin qbiti presupune realizarea simultană a mai multor tipuri de operațiuni.
Calculatorul cuantic poate schimba complet abordarea asupra procesării, de unde reiese foarte clar și preocuparea celor de la Intel pentru cercetarea acestei tehnologii.