wireless

Cum îți păzești rețeaua Wi-Fi de utilizatori nepoftiți?

Dacă internetul are o viteză mai mică decât în mod obișnuit, este o posibilitate ca vecinul sau vecinii tăi să se fi conectat și să facă un volum mai mare de trafic. În consecință viteza de care beneficiezi este redusă considerabil, ceea ce îți limitează posibilitățile. Pe lângă viteza redusă, semnul că ai vizitatori nepoftiți pe rețea este deconectarea repetată a dispozitivelor de la router. Să spunem că, aceste probleme nu ar fi chiar atât de grave, dar vizitatorii nepoftiți pe rețea pot accesa fișierele publice de pe calculatorul tău și pot face rost de niște date pe care nu le-ai vrea chiar în ochii lumii. Și în acest caz „paza bună trece primejdia rea”, așadar există metode prin care poți detecta intrușii și îi poți pofti să-și găsească alte rețele pe care să folosească internetul gratuit.

Principalul mod de apărare împotriva conexiunilor neautorizate este securizarea routerului, respectiv alegerea unei parole greu de „ghicit” pentru vecinii tăi. Până atunci, să vedem totuși cum identifici intrușii.

Detectarea conexiunilor nedorite
Există două metode prin care poți vedea toate dispozitivele conectate la router-ul tău: fie folosești direct interfața router-ului sau poți folosi un dispozitiv deja conectat pentru a scana întreaga rețea.

Prima variantă: te conectezi la router prin intermediul browserului prin introducerea adresei IP a routerului în bara de adresă, apoi loghează-te folosind numele de utilizator și parola. Dacă te-ai conectat la router atunci când l-ai configurat, te vei descurca. În cazul în care nu îți mai amintești parola resetează routerul la setările din fabrică și reconfigurează routerul. Odată ce ai reușit să intri în interfața routerului, vei avea o opțiune care îți afișează IP-urile care au fost alocate în rețea. Opțiunea se poate numi Devices, My Network, IP Adress Allocation, Attached Devices, Wireless Status, Connected Devices, DHCP Status, Clients Table sau alte denumiri similare. Odată accesată opțiunea, indiferent de denumirea pe care o poartă, va fi afișată o listă cu toate dispozitivele conectate la rețea. Routerele mai noi vor afișa și numele dispozitivului astfel încât să poți recunoaște ușor intrușii în rețeaua ta.

A doua variantă: mai simplă pentru utilizatorii care nu au răbdare să mai reconfigureze routerul, pot să identifice conexiunile cu ajutorul unei aplicații mobile. Pentru dispozitivele Apple, pot fi folosite Net Analyzer Lite sau Fing Network Scanner. Cea de-a doua este disponibilă și în Google Play Store. De multe ori, aceste aplicații sunt mai bune deoarece oferă informații mai detaliate despre dispozitivele conectate.

Ce faci odată ce ai identificat intrușii în rețeaua ta? Dacă ai ales prima variantă, nu ai știut parola și ai resetat routerul, cu siguranță nu ai mai găsit conexiuni străine, doar dispozitivele pe care le-ai configurat cu noile date de conectare la rețea. În cazul în care există conexiuni nedorite, cel mai simplu este să resetezi routerul la configurările din fabrică și să pui o parolă nouă, mai complexă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *