Anul 2016 a avut unele dintre cele mai spectaculoase lansări de hardware pentru PC din ultima vreme. Aceste inovații par să revitalizeze PC-ul și s-l transforme în „mașinăria” perfectă pentru divertisment, dar și pentru lucru. Inovațiile au „curs” în 2016, pornind de la dispozitive pentru realitatea virtuală, până la noi tehnologii pentru display-uri. Tot ceea ce s-a întâmplat cu PC-ul în 2016 este pe gustul utilizatorilor de top, care au nevoie de dispozitive puternice pentru a-și face treaba sau a-și urma pasiunile. Acest lucru a dus la o revitalizare a industriei de PC-uri, care nu trecea printr-una dintre cele mai bune perioade ale sale.
Să vedem câteva dintre inovațiile cu care a reușit 2016 să-i bucure pe pasionații de tehnologie.
1. Ochelarii pentru realitatea virtuală
În 2016 Oculus Rift și HTC Vive au ieșit pe piață în aceeași săptămână aducând o experiență nouă pentru cei dispuși să exploreze lumea virtuală. Aceste dispozitive au venit cu o nouă perspectivă a graficii pe PC și promite noi senzații pentru gameri. Ambele gadgeturi au prețuri destul de mari, dar pe măsura adoptării lor vor deveni mai accesibile unei mase extinse de utilizatori.
2. Procesorul cu 10 nuclee de la Intel.
Intel Core i7-6950X este primul procesor din lume cu 10 nuclee destinat utilizării de masă. Performanțele sale sunt notabile, iar pentru cei ce vor și mai mult de la un procesor funcția Turbo Boost Max 3.0 le va satisface pe deplin nevoile de viteză. Rularea celor mai complexe aplicații devine „floare la ureche” cu un asemenea „monstru” „sub capotă”.
3. Placa video Nvidia GeForce GTX seria 10
Este noua generație de plăci grafice de la Nvidia care marchează o evoluție majoră față de celelalte modele de top. Această placă stabilește recorduri atât în ceea ce privește performanțele pe care un astfel de dispozitiv ar trebui să le aibă, venind în același timp cu o eficientizare a consumului de energie. Modelul din serie GeForce GTX 1080 a reușit o performanță îmbunătățită cu 70% față de predecesorul GTX 980. Nu este însă cel vârful de gamă al celor de la Nvidia, care propun pentru utilizatorii „extremi” Titan X Pascal, cu 30% mai rapidă decât GeForce GTX 1080 și cu o serie de alte caracteristici de top.
4. AMD Radeon RX 480
Cei de la AMD reușesc să impresioneze cu performanțe grafice excelente cu un preț fără concurență. În timp ce un Nvidia GeForce GTX este în jur de 600 de euro, iar Titan X Pascal 1200 de euro, AMD Radeon vine cu un preț de sub 250 de euro.
5. GeForce pentru laptopuri
Pentru prima dată, Nvdia reușește să aducă paritatea dintre performanțele grafice pe desktop și cele de pe laptop în limita a 10%. Laptopurile cunosc opțiuni grafice excelente datorită eficienței serei 10 GTX. Au apărut laptopuri capabile de rezoluție 4K fără a-și depăși dimensiunile convenționale și greutatea cu care utilizatorii au fost obișnuiți.
6. Display-uri OLED pentru laptopuri
Frumoasele display-uri OLED se regăsesc deja de o vreme în televizoare, dar anul acesta laptopurile au primit noua tehnologie care presupune un consum mai redus de energie decât tehnologia LED, dar și o calitate superioară a imaginii.