ecran-albastru

De ce laptopul tău se blochează și apare ecranul albastru?

Da, este vorba și de celebrul „ecran albastru” care apare exact atunci când te aștepți mai puțin. De exemplu, laptopul se stinge în mijlocul unui task important în care ai investit multe ore de muncă și pe care nu ai apucat să-l salvezi sau în mijlocul unui joc online în care ai luptat mult și ești pe cale să-l câștigi. Cu siguranță ai pățit cel puțin o dată în experiența ta de utilizator să apară „ecranul albastru”. Știi din ce cauză apare? Hai să vedem câteva variante posibile pentru a-ți da seama ce probleme are dispozitivul tău și cum le poți rezolva.

Identificarea cauzelor pentru care laptopul sau desktopul tău „îngheață” și îți arată ceea ce este, probabil, cea mai urâtă imagine pe care și-ar putea-o arăta, este o provocare destul de mare. Cauzele se pot regăsi atât la nivel hardware cât și la nivel software, ceea ce le face și mai greu de identificat. Totuși, dacă această problemă intervine din când în când, la intervale extinse, nu-ți fă probleme. Uneori Windows sau una dintre aplicațiile pe care le ai instalate s-ar putea să fie într-o „pasă proastă” și să mai aibă câte o astfel de cădere.

În schimb, dacă problema intervine frecvent, practic aproape la fiecare utilizare a dispozitivului, atunci este un serioasă care trebuie investigată. De obicei aceste simptome sunt provocate de memoria RAM care, fie este defectă, fie, dacă ai făcut un upgrade recent, nu este compatibilă cu placa de bază. La rândul ei, placa de bază poate să prezinte defecțiuni care să se manifeste prin „înghețarea” dispozitivului și apariția „ecranului albastru”. În cazul în care acesta nu apare, sistemul îți va arăta informații privind problema. De asemenea, pentru a diagnostica problema cât mai exact, gândește-te ce făceai înainte ca laptopul tău să se oprească brusc. Dacă erai în mijlocul unui joc care solicita resursele grafice ale sistemului atunci trece și placa video pe lista elementelor hardware a căror defecțiuni ar putea sta la baza disfuncțiilor sistemului.

Să trecem acum la cauzele software! De obicei aplicațiile pe care le folosești sunt construite în așa fel încât să fie compatibile cu sistemul de operare. Totuși, se poate întâmpla ca dezvoltatorii unei aplicații pe care o folosești frecvent să nu fi reușit foarte bine în a crea această compatibilitate. Această compatibilitate defectuoasă este, de multe ori, cauza problemelor despre care discutăm. Dacă observi comportamentul defectuos al sistemului la rularea unei anumite aplicații, dezinstalează-o și analizează comportamentul sistemului tău fără această aplicație.

Supraîncărcarea sistemului cu prea multe aplicații care rulează în același timp este o cauză destul de frecventă. Poți vedea dacă sistemul tău nu ajunge la limita resurselor sale în tabul „Performance” din „Task Manager”.

Nu în ultimul rând, spyware-ul este o cauză principală a problemelor cu care se confruntă sistemul tău. Pentru a preveni astfel de probleme, asigură-te că ai un antivirus bun și actualizat. Dacă nu ai un astfel de program instalat, descarcă unul și rulează-l pentru a curăța sistemul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *