Capacitatea eficientă de stocare a energiei electrice este una dintre cele mai mari bariere care împiedică scalarea producției de energie regenerabilă. Bateriile actuale care alimentează dispozitivele mobile nu reușesc să conserve energia la nivelul cerințelor de astăzi, respectiv să ofere o autonomie mai mare și, implicit, o capacitate de stocare suplimentară. Oamenii de știință de la „Joint Center for Energy Storage Research” caută o soluție mai bună pentru stocarea energiei și, se pare că au ajuns la un punct interesant.
Cercetarea oamenilor de știință se bazează pe bateriile cu magneziu. Rezultatele preliminare arată că bateriile cu magneziu sunt mai sigure și au o densitate a energiei mai mare decât cele cu litiu. Bateriile cu litiu sunt și periculoase deoarece au în componența lor elemente inflamabile. La baza cercetării este electrolitul care se comportă ca un factor cheie de diferențiere, ceea ce îl determină să se comporte diferit în bateriile cu magneziu. Bateriile tradiționale cu litiu folosesc un electrolit lichid pentru a transporta sarcina de la anod la catod. Daunele fizice ale carcasei bateriei sau supraîncărcarea pot determina o supraîncălzire a acestui electrolite, ceea ce îi favorizează aprinderea.
În momentul în care au început cercetările la bateria cu magneziu, oamenii de știință nu au reușit să găsească un electrolit destul de performant, așa că au creat unul care să se adapteze nevoilor noii tehnologii de baterii.
Acest nou tip de electrolit este în stare solidă are calitatea de a permite ionilor de magneziu să se miște cu viteze peste cele actuale.
Această baterie este doar una dintre multele cercetării care se desfășoară pentru descoperirea și dezvoltarea unei noi tehnologii pentru baterii, o tehnologie mai fiabilă, mai sigură și, nu în ultimul rând, mai ieftină decât cele existente la ora actuală. O nouă tehnologie de baterii ar putea revoluționa autonomia nu doar în domeniul gadget-urilor mobile și a laptopurilor, ci și în sectorul mașinilor electrice.