Tehnologia blockchain, care stă și la baza funcționării monedelor virtuale, are potențialul de elimina o mare parte din birocrația informatică și urmărirea tranzacțiilor financiare și nu numai, poate ajuta la economii financiare majore și poate rupe principiile actuale din IT, generând cea mai mare schimbare din industrie de la apariția internetului încoace.
Noua tehnologie blockchain poate genera o schimbare majoră în IT, cel puțin la fel de importantă ce cea generată de apariția software-ului open-source în urmă cu 25 de ani. Și, la fel cum Linux a avut nevoie de de mai mult de 10 ani pentru a deveni o referință în dezvoltarea modernă de aplicații, blockchain va avea nevoie de câțiva ani o metodă mai ieftină, mai eficientă de a face schimb de informații între rețele private și rețele deschise.
Entuziasmul din jurul potențialului real a acestui concept este real, deși, în afară de cei din industrie, puțini sunt cei care îl înțeleg și îi văd potențialul. Să-l deslușim puțin! Până la urmă, s-ar putea ca acesta să fie viitorul. Așadar, blockchain este o nouă paradigmă care organizează modul în care informația este transmisă, iar producătorii de hardware și companiile din domenii de activitate cu tangențe IT se gândesc la cum ar pute implementa acest nou concept, astfel încât să ajungă să economisească timp și bani în procesele curente de schimburi de informații. O serie de companii din domenii diverse, de la servicii financiare, la sănătate sau plăți mobile, au început să dezvolte proiecte pilot aplicabile în lumea reală.
Blockchain este, de fapt, un registru electronic public, similar cu o bază de date relațională care poate fi transmisă cu ușurință între utilizatori disparați și care creează o înregistrare care nu mai poate fi schimbată a tranzacției. Fiecare înregistrare digitală sau tranzacției este denumită „block” și permite fie unui grup deschis sau controlat de utilizatori să participe la acest registru electronic. Fiecare „block” este legat de un anume participant.
Blockchain-ul poate fi actualizat doar în urma acordului consensual al participanților din sistem, iar după ce un nou set de date este introdus, acesta nu mai poate fi șters. Astfel blockchain conține informații reale și verificabile pentru fiecare tranzacție făcută în sistem.
Deși are un potențial foarte mare, conform specialiștilor, implementarea la scară largă, respectiv în procesele companiilor s-ar putea să mai dureze deoarece există posibilitatea reală a unor bug-uri în software. De exemplu, una dintre cele mai mari platforme blockchain, Ethereum nu suportă zecimale, problemă la care dezvoltatorii platformei vor trebui să lucreze.
Am ajuns și aici. De ce această tehnologie a stârnit atât interes? Ei bine, datorită Bitcoin-ului. Populara criptomonedă care permite transferul plăților printr-o rețea deschisă a fost primul instrument de plată descentralizat, adică unul care nu era reglementat de o autoritate superioară, centrală.
Popularitatea tehnologiei și a monedei a atras atenția specialiștilor care au început să o studieze și, pare și contrazic ipoteza potențialului distructiv pe care l-ar putea avea. Profesorul Karim Lakhani, specializat în administrarea afacerilor la „Harvard Business School”, citat de ComputerWorld.com spune că acest potențial distructiv de care vorbesc unele voci este puțin probabil să afecteze modelele tradiționale de business cu soluții ieftine care să înlocuiască rapid soluțiile actuale de transmitere a informațiilor în rețea. Totuși, blockchain este o tehnologie fundamentală care are potențialul de a crea noi baze pentru sistemele economice și sociale.