Mentenanța PC-ului este importantă, iar o serie de reclame și de articole apar să propună diferite aplicații care te pot ajuta la curățarea sistemului, astfel încât să îl menții într-o stare optimă de funcționare. Tool-urile care promit optimizări și creșteri ale vitezei sunt foarte tentante dar, din punctul de vedere al rezultatelor pe care el oferă pot fi foarte departe de ceea ce promit.
Mai mult, în unele cazuri, este posibil ca aceste aplicații să facă mai mult rău decât bine. Hai să vedem câteva motive care ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte de instalare.
-
Windows are funcții integrate pentru optimizarea sistemului
Windows are deja o serie de opțiuni pentru optimizare și mentenanță. Există unelte pentru defragmentare, optimizare unităților de stocare sau curățarea discului de fișierele temporare și redundante. În Windows 10 se numesc “Administrative Tools” iar în Windows 11 sunt “Windows Tools”.
-
Multe “optimizatoare” nu funcționează
Într-o mare parte din cazuri aceste aplicații nu reușesc performanțe care să aibă un impact real asupra funcționării sistemului. Beneficiile pe care le prezintă au rolul principal de a convinge utilizatorul să le instaleze. De obicei în varianta demo sau la o analiză rapidă prezintă un diagnostic aparent îngrijorător, dar care reprezintă, de fapt, doar funcționarea normală a PC-ului. Problemele prezentate sunt legate de fișierele temporare, intrări invalide în regiștri, cooki-urile din browser, fișiere fragmentate, etc. Înlăturarea acestor probleme nu va aduce nici o îmbunătățire a performanței sistemului.
-
Pot face mai mult rău decât bine
Probabil, aceste unelte vor fi dăunătoare sistemului. De cele mai multe ori, vin la pachet cu o serie de alte aplicații pe care utilizatorul le pierde din vedere la instalare. Aceste aplicații instalate cu ajutorul naivității utilizatorului pot reduce semnificativ viteza PC-ului deoarece vor rula pe fundal în permanență sau vor lansa reclame atât în browser, cât și pop-up-uri pe desktop.
-
Antivirusul poate semnala fișiere fals infectate
De obicei, aceste unelte vin și cu o componentă antivirus. Aceasta scanează sistemul și marchează mii de fișiere ca fals infectate. Acest lucru poate fi foarte periculos deoarece printre fișierele marcate s-ar putea să se regăsească unele vitale pentru funcționarea sistemului.
-
Unele sunt viruși
Unul dintre cele mai meri pericole este că aceste unelte pot avea viruși. Creatorii lor se bazează pe naivitatea utilizatorilor. Odată instalate pot lansa atacuri de tip ransomware, pot bloca sistemul și solicita o sumă pentru deblocarea lui.
În general, toți utilizatorii ar trebui să fie atenți la ceea ce își instalează pe PC-uri. Instalează aplicații doar din surse autorizate și verificate.