A doua cea mai populară parolă la nivel global este 123456, potrivit unui studiu NordPass, o companie specializată în programe pentru gestionarea parolelor.
Așadar, dacă folosești această parolă, ar trebui să o schimbi imediat. Totuși, înainte să o faci, ar trebui să știi câteva reguli de bune practici pentru alegerea unei parole sigure. Dacă schimbi 123456 cu data nașterii nu vei realiza mare lucru. În același timp, s-ar putea ca nici o parolă sugerată de genul #/g4jP:#$om3%&!78iu(*j să nu fie o alegere foarte inspirată. Hackerii au la dispoziție unelte care reușesc să treacă destul de ușor de acest tip de parole.
Ce este de făcut pentru a-ți proteja datele?
Regulile de securizare a datelor se pot aplica atât în cazul utilizatorilor personali, cât și în cazul companiilor. Acestea fiind spuse, primul pas pentru securizarea datelor este implementarea unei autentificări în doi pași. Este esențial, mai ales în contextul actual de utilizare, foarte mobilă și flexibilă, cu o conectare la rețele publice multiple, vine cu beneficii majore, dar și cu riscuri de securitate.
Pe lângă autentificarea în doi pași, mai poți avea în vedere următoarele măsuri:
- Resetează parolele la toate conturile online în mod regulat;
- Folosește expresii, grupuri de cuvinte, nu doar cuvinte simple printre semne și cifre. Chiar și cele mai uzuale expresii pot fi foarte dificil de spart.
- Încearcă să nu îți spui parolele public. Unii oameni au tendința de a-și împărtăși parolele de la diferite conturi în public, cu nonșalanță.
- Încearcă să formezi o parolă din mai mult de 8 caractere. Chiar dacă pare destul de greu să memorezi mai mult de 8 caractere pentru o parolă, vei beneficia de un grad de securitate mai ridicat.
Atenție la securitate. Neglijarea acestui aspect poate avea urmări neplăcute majore.