web3

Ce este Web3 și cum îți va schimba viața digitală?

Internetul a cunoscut o evoluție enormă în ultimele trei decenii, ajungând de la statutul de inovație cu o utilizare închisă la standard. Platforme ca YouTube, Facebook, Twitter sau Reddit sunt ceea ce numim astăzi Web 2.0.

Web 2.0 a început să se dezvolte într-un moment în care internetul abia începea să ajungă în casele utilizatorilor. Costurile pentru utilizare erau prohibitive, iar construcția de site-uri pentru acea infrastructură era costisitoare și foarte greu sustenabilă. Totuși, lucrurile au evoluat într-o direcție care a susținut îmbunătățirea infrastructurii și, implicit a funcțiilor pe care le putea susține. Astfel, în anii 2000 a început să se dezvolte din ce în ce mai vizibil Web 2.0. Acum, intrăm într-o nouă etapă a dezvoltării internetului Web3.

Ce este Web3?

Una dintre problemele Web 2.0 a fost că a permis formarea unor monopoluri care acaparează cea mai mare parte a traficului. Aici vorbim bineînțeles de Google, Facebook, YouTube. Astfel, în jurul anului 2015 o serie de internauți au pornit demersuri pentru descentralizarea internetului. Altfel spus, a început să apară și să se popularizeze o nouă tehnologie, denumită blockchain, cunoscută astăzi mai ales pentru că stă la baza criptomonedelor.

Practic, blockchainul este tehnologia care stă la baza demersului de descentralizare a internetului. Acum, are o reputație destul de proastă și este privită cu reticență de către o mare parte dintre utilizatori datorită imaginii negative care planează asupra criptomonedelor și a operațiunilor dincolo de limitele legale care se desfășoară în siguranță prin intermediul monedelor virtuale.

Această percepție se va schimba în timp, pe măsură ce se vor impune abordări ale acestei tehnologii prin care se vor materializa aplicații utile pentru nevoile de zi cu zi, la fel cum Google sau Facebook au reușit să facă în Web 2.0.

Deja se pot vedea o serie de astfel de aplicații. Odysee sau DTube, ambele platforme de conținut video care vin cu abordări diferite ale utilizării tehnologiei blockchain.

Cum te va afecta Web3?

Probabil, cel mai mare avantaj este că vine cu o libertate mai mare de exprimare. Practic, cenzura conținutului distribuit online ar fi eradicată. În același timp, creatorii de conținut au o responsabilitate mai mare în a livra calitate și informații autentice.

Pentru mai multe aplicații, va trebui să așteptăm și să descoperim treptat ceea ce Web3 ne poate oferi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *