job

Ce sarcini din job-ul tău vor fi preluate de roboți

Tendința către automatizarea unei mari părți din job-urile disponibile pe piața muncii este una clară. Totuși, roboții nu vor înlocui forța de muncă umană. Conform cercetătorilor, specialiștii din toate domeniile vor rămâne o resursă umană valoroasă în mediul de muncă al viitorului.

Revoluția roboților nu va înlocui job-uri, ci acțiuni care pot fi automatizate din sarcinile zilnice. Cercetătorii de la MIT, în colaborare cu specialiștii IBM au analizat peste 170 de milioane de roluri diferite în mediul profesional pe o durată de șapte ani pentru a-și putea forma o idee asupra modului în care responsabilitățile evoluează și migrează de la oameni către algoritmi. Acest fenomen a fost studiat pe diferite niveluri profesionale.

În urma cercetării, oamenii de știință au descoperit că, pe termen scurt, angajații de la nivelul mediu vor fi cei mai afectați, deoarece task-urile lor vor migra către nivelul inferior, dar și către cel superior.

În urma analizei schimbărilor în ceea ce privește cerințele rolurilor incluse în studiu pe o durată de 7 ani. Această perioadă a fost una de adoptare timpurie a tehnologiei și s-au urmărit sarcinile care se puteau preta a fi realizate de machine learning. Astfel, cercetătorii au descoperit următoarele aspecte:

  • Majoritatea job-urilor din majoritatea domeniilor de activitate au cel puțin câteva task-uri preluate de machine learning.
  • Foarte puține joburi au ajuns să fie pretabile în totalitate pentru machine learning.
  • Utilizarea machine learning la scară largă va necesita un concept nou al conținutului sarcinilor presupuse de job-uri.

Chiar dacă automatizarea va deveni din ce în mai prezentă în spațiul profesional, resursa umană nu-și va pierde din importanță, doar că îi vor fi apreciate un nou set de calități. În locul capacității de a desfășura o muncă repetitivă, companiile for căuta flexibilitate, bun simț, capacitate analitică, intuiție, creativitate și abilități de comunicare la noii angajați.

Astfel, sarcinile care nu riscă să fie automatizate și, implicit, vor beneficia de o remunerație considerabilă vor fi cele cele din domeniile: administrativ, de design și concept, cele care presupun cunoaștere profundă a unui sector de activitate, precum și cele din domeniul îngrijirii personale și a serviciilor. Sarcini care riscă să fie compensate mai puțin sunt din domeniul resurselor umane și a vânzărilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *