tools

Ce trebuie să faci dacă laptopul tău merge greu, se blochează și bateria nu mai ține cum ținea odată?

Cea mai mare parte dintre utilizatorii de laptop neglijează cu desăvârșire mentenanța dispozitivelor, ceea ce, în timp duce la o serie de probleme funcționale. Chiar și cele mai performante pot ajunge să aibă probleme de funcționalitate dacă nu le este făcută mentenanța. În calitate de utilizator, pentru a te bucura de un dispozitiv care funcționează perfect, fie te ocupi tu de mentenanță, fie periodic, duci laptopul într-un service specializat pentru a fi curățat, cel puțin partea de hardware. Bineînțeles, dacă nu ai mai deschis vreodată un laptop, ar fi bine să apelezi la specialiști, asta dacă nu vrei să faci experimente pe laptopul nou pe care nu îl folosești încă de un an.

În service-ul nostru specializat, primim zilnic dispozitive care prezintă, aproape fără excepție aceleași simptome, respectiv se blochează, merg greu, se supraîncălzesc și bateria nu reușește să țină laptopul pornit mai mult de câteva minute. În funcție de simptome, evaluăm starea dispozitivului și trecem la acțiunile care se impun pentru repararea lui.

1. Supraîncălzirea este un simptom frecvent care apare inevitabil dacă ventilatorul nu este curățat de praf. Fantele subțiri ale ventilatorului sunt căi de acces perfecte pentru praful care se depune și va împiedica o circulație normală a aerului. Este recomandată curățarea de praf a ventilatorului o dată la șase luni. Operațiunea de mentenanță este simplă și se face cu un dispozitiv cu aer comprimat. În cazul în care curățarea nu s-a făcut de unul sau doi ani, operațiunea de curățare se complică. Volumul de praf acumulat este mai mare, iar jetul de aer comprimat nu mai poate face față, fiind necesară desfacerea laptopului.

2. Supraîncărcarea cu date. Laptopul va funcționa mai greu atunci când pe unitatea de stocare nu mai este destul spațiu. În acest caz se face curățarea de cookie-uri, se golește Recycle Bin-ul și se vor șterge toate fișierele temporare. În cazul în care este nevoie, se vor mai șterge și alte date pentru ajunge la un spațiu disponibil de cel puțin 10 GB.

3. Verificarea programelor care rulează în backround. Acestea pot îngreuna funcționarea normală a dispozitivului. S-ar putea să te surprindă câte programe rulează în background și ce resurse consumă fără să îți dai seama. Pentru a vedea exact care este situația, se deschide Task Managerul care va afișa exact ce programe rulează și ce resurse consumă. Cele a căror funcționare permanentă nu este obligatorie, se vor închide și se va restarta sistemul.

4. Verificarea memoriei RAM disponibile. După ce au fost oprite aplicațiile care rulau în fundal, se poate verifica mai clar memoria RAM totală și cea consumată. În cazul în care memoria RAM disponibilă nu este suficientă se va recomanda adăugarea de RAM suplimentari.

5. Scanare malware și viruși. Dacă dispozitivul care ajunge în service-ul nostru nu are instalat un program antivirus fiabil, vom instala noi unul actualizat în vederea unei scanări complete a sistemului. De obicei, programele antivirus consumă multe resurse, așa că, dacă laptopul este unul de entry level, antivirusul poate rula cu setările minime.

6. Instalarea unei unități de stocare SSD. În cazul unui laptop lent care continuă să fie așa chiar și după ce a fost curățat, a fost scanat, i-a fost adăugată memorie RAM, iar simptomele continuă, o remediere a situației este instalarea unei unități de stocare SSD. Aceasta va permite o pornire mult mai rapidă a sistemului, dar și a sistemului în ansamblul lui.

7. Bateria și încărcătorul. De obicei, bateria își pierde proprietățile după doi ani de utilizare, iar încărcătorul după 3-4 ani. De cele mai multe ori, acestea vor funcționa, dar nu la potențialul lor maxim sau optim, ceea ce ar putea crea probleme funcționale sistemului. Chiar dacă te-ai folosit foarte puțin de autonomia laptopului tău, durata de viață a bateriei nu se prelungește.

Acestea sunt cele mai frecvente probleme pe care re rezolvăm în service-ul nostru. Bineînțeles, nu sunt singurele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *