curatare placa de baza

Cum cureți placa de bază?

Întreținerea plăcii de bază este o parte esențială a sănătății PC-ului. Placa de bază are o serie de porturi și module responsabile pentru funcționarea optimă a sistemului. Praful și alte resturi care ar putea ajunge pe placa de bază viciază conexiunile, iar PC-ul nu va mai funcționa. Principalul efect al acumulării mizeriei este împiedicarea unei ventilări corespunzătoare care duce la o crește a temperaturii la nivelul plăcii de bază și, implicit la probleme ale sistemului.

Așadar, curățarea plăcii de bază ar trebui să fie pe lista de acțiuni de mentenanță a oricărui utilizator de PC. Chiar dacă nu faci tu operațiunea, programează laptopul într-un service autorizat pentru această operațiune.

Curățarea plăcii de bază

În cazul în care ești un novice în această operațiune, ar trebui să acționezi cu precauție. Plăcile de bază sunt destul de delicate, iar o mișcare greșită poate să facă această componentă esențială inutilizabilă.

Există două moduri în care poți curăța placa de bază: curățarea de rutină și curățarea în detaliu.

De obicei, curățarea de rutină poate fi făcute de către utilizator, în timp ce, pentru curățarea în detaliu, este recomandat ca intervenția să fie făcută întru-un service autorizat.

Curățarea de rutină

Această operațiune ar trebui să fie inclusă pe lista de mentenanță a oricărui sistem. Este o operațiune destul de simplă și nu vei avea nevoie de echipamente speciale. Cel mai important, este că nu va trebui să demontezi placa de bază. Așadar, nu ar trebui să fie foarte complicat pentru un utilizator obișnuit.

Pentru curățarea de rutină va trebui să folosești o ustensilă cu aer comprimat și o perie moale. Înainte de a începe operațiunea, oprește sistemul, scoate-l din priză și așază-l într-un loc în care faptul că va sări praf nu este o problemă. Cu siguranță acest lucru se va întâmpla când vei începe să sufli cu aer comprimat.

Pentru a reuși să cureți placa de bază, va trebui să parcurgi câteva etape:

  • Deschide sistemul. Pentru desktop-uri, accesul este facil. Trebuie doar să demontezi panoul lateral și vei putea sufla aerul comprimat cu ușurință. În cazul laptopurile, operațiunea este puțin mai complicată. Mai mult, modul de acces la placa de bază variază de la model la model și de la brand la brand.
  • Suflă cu aer comprimat. Suflă cu o doză de aer comprimat pe componentele sistemului astfel încât să îndepărtezi praful și alte urme de mizerie. Ține dispozitivul care suflă aer comprimat la o distanță de siguranță față de componentele sistemului, astfel încât riscul de a le produce daune din cauza presiunii aerului să fie minim.
  • Folosește peria moale pentru a îndepărta firele de praf și mizeria care rezistă la jetul de aer. Acționează cu delicatețe. Dacă mai rămân urme, dă cu peria până când acestea dispar. Nu apăsa.
  • După periere, mai dă o dată cu aer comprimat pe placa de bază și pe componentele sistemului. Astfel, vei îndepărta și ultimele urme de praf rămase.

Odată ce ai terminat, poți reporni sistemul pentru a-i continua utilizarea obișnuită.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *