probleme posibile si rezolvari display laptop

Cum îți dai seama că displayul laptopului are o problemă?

Este dificil, de cele mai multe ori, să determini dacă problemele care apar la displayul laptopului sunt cauzate de un defect al ecranului în sine sau la bază stă funcționarea defectuoasă a unei alte componente a sistemului. Așadar, dacă ecranul nu prezintă daune fizice vizibile, cum ar fi o crăpătură, originea problemei este clară, dar dacă are altfel de simptome, cum ar fi apariția de linii sau puncte pe ecran, sau nu culorile nu mai sunt redate în parametrii cu care te-ai obișnuit, atunci poți începe un set de investigații mai aprofundate înainte să cumperi un display nou.

Cea mai simplă verificare este să conectezi un monitor extern pentru a vedea dacă sistemul tău are sau și-a pierdut capacitatea de a reda imagini, culori și contraste de calitate. Dacă și pe monitorul extern se constată aceleași probleme văzute pe displayul laptopului, atunci problema își are originile în alte componente cu funcții grafice, altele decât monitorul.

Simptomele care ar trebui să „te pună pa jar” arată cam așa:

1. Ecranul poate avea o crăpătură vizibilă, sau una care are formă de pânză de păianjen sau, la pornire, ecranul pare să se scurgă. Dacă una sau mai multe dintre aceste simptome apar, cauza fizică este clară. În acest caz, singura soluție este înlocuirea completă, așa că ar trebui să te orientezi către cel mai apropiat magazin de componente pentru laptop. De obicei, înlocuirea nu este un proces complicat, dar dacă nu ai mai făcut operațiuni de acest gen, este mai bine să mergi la un service.

2. Atunci când pornești laptopul vezi fie un ecran complet alb, fie unul complet negru. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt declanșate de o problemă de conexiune a displayului cu placa de bază. Așadar, fie cablul s-a desprins din poziția pe care o are în placa de bază, fie s-a desprins din conectorul displayului, De asemenea, este posibil ca acel cablu de legătură să fie defect. De cele mai multe ori, reparați constă în reconectarea ecranului cu placa de bază, sau înlocuirea cablului, dacă se constată ambele capete ale cablului sunt cuplate unde trebuie. Dacă problema persistă, este recomandată înlocuirea display-ului.

3. Display întunecat, chiar dacă bateria este plină, iar laptopul este conectat la priză. Acest simptom indică faptul că lumina de fundal a displayului nu se mai aprinde. Multe ecrane de laptop au încorporate sisteme care dau luminozitate. În momentul în care acestea nu mai funcționează, se va sesiza tenta întunecoasă și lipsa de reacție atunci când vei încerca să modifici luminozitatea. Bineînțeles, nu este obligatoriu ca tubul de sticlă care dă luminozitate displayului să fie stricat, este posibil ca unele conexiuni cu placa de bază să cauzeze problema. Indiferent de situație, consultă un specialist deoarece componentele cu care ai de-a face sunt sensibile.

4. La un moment dat, din senin, display-ul începe să pâlpâie. Indiferent dacă tot ecranul pâlpâie, sau doar o parte din el manifestă acest simptom, singura cale de remediere este înlocuirea. Așadar, dacă observi astfel de manifestări, poți să cauți un display nou pentru laptopul tău.

5. Laptopul pornește normal, dar apar una sau ma multe linii subțiri, sau pete de culoare. Dacă miști ecranul, constați că liniile, fie se mișcă, fie își schimbă culorile. Acesta este un indiciu clar că display-ul a fost afectat și că va trebui schimbat.

6. Imaginea apare decolorată sau încețoșată. Aici poate fi de vină și placa grafică. Dacă nu ai un monitor extern la îndemână, schimbă displayul. Nu te avânta să schimbi placa grafică deoarece este o componentă destul de scumpă, față de un display.

Dacă nu ești foarte sigur de cum se poate demonta și monta un display, apelează la un service specializat. În caz contrar, s-ar putea să aduci daune display-ului nou înainte să vezi cum funcționează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *