Întâmplarea adevarată petrecută în dulcea noastră Romanie acum nu foarte mult timp. Eu am reuşit să îl recuperez cu peripeţii în câteva săptămâni. Ce am învăţat din experienţa recuperării laptopului furat din masină din fata blocului a ajuns să fie o poveste despre incredere şi încăpăţânare. Mai dau şi câte un sfat de om păţit.
In primul rând trebuie sa realizezi că riscul e mare sa iţi fie laptopul furat în momentul in care îl laşi în masina. Eu l-am lăsat mai puţin de o oră. Chiar dacă eşti civilizat şi nu te poţi gândi că cineva ţi-ar sparge maşina fix în jumatatea aia de oră când intri până sus să vorbeşti cu cineva, recomandarea e să nu laşi nimic la vedere.
Ulterior, in cursul operaţiunii de recuperare am discutat cu vecinii de pe stradă şi din discuţii a apărut că au fost mai multe cazuri de furt pe aceaşi stradă. O parte raportate la poliţie, o parte neraportate.
Cea ce mă duce la primul lucru pe care trebuie sa il faci:
1. Anunţă poliţia de furtul laptopului
Primul lucru pe care trebuie să il faci când observi furtul laptopului e să anunţi la poliţie. A fost extrem de important deşi nu în modul in care v-aţi imagina la prima vedere. Da, e important chiar dacă poţi să te gândeşti că e doar bătaie de cap. Pe termen lung te ajută. De exemplu, am aflat că bugetul poliţiei se întocmeşte şi pe baza reclamaţiilor. Poate că vor fi mai multe echipaje în zonă data viitoare.
Ce am facut imediat după ce am observat ca mi s-a furat laptopul
În momentul în care am descoperit furtul a fost un şoc pentru mine pentru că a fost ceva neaşteptat; normal că nu te aştepţi la aşa ceva. Prima mea reacţie a fost de negare, nu se poate, da-o dreaku’ şi alte bălării.
Apoi dupa 2 secunde m-am suit rapid in masină şi am dat o tură rapidă prin zonă în ideea că poate văd pe cineva care fuge cu o geantă asemanatoare. (asta nu e recomandat totuşi) Nu am vazut pe nimeni aşa că am sunat la 112 si surpriza a fost că numarul 112 nu prea e util in asemenea cazuri, exceptând cazul că as fi observat un furt “in direct”!
Cea mai apropiată secţie de poliţie (..)
Au vorbit politicos şi mi-au zis să mă adresez celei mai apropiate secţii de politie. Lucru care e de cacao din mai multe puncte de vedere. În primul rand nimeni nu ştie instant numarul acesta de telefon şi nici nu ai de unde să il obţii rapid, exceptând o căutare pe net. O sugestie ar fi ca poliţia locală să comunice numarul de intervenţie rapidă şi un număr pentru reclamat furturile sau să fie comunicate anual către casele oamenilor, fie să fie lipit pe casa scării. Am văzut în unele locuri soluţia aceasta şi cred că ar ajuta să fie mai rapidă reacţia. Chiar dacă infractorul e încă în zonă, la 2-3 strazi distantă, nu poţi să îl descoperi singur; dar dacă e un echipaj de poliţie în zona ar putea sa il recunoască, teoretic.
Numărul poliţiei locale din sector sau cartier îl găsiţi pe internet. Căutaţi poliţia locală/comunitară, etc. Nu pot sa vă ajut foarte mult aici, depinde de fiecare oraş. În general pe site-urile primariilor (Timisoara) apar informaţiile necesare. Pentru Timisoara un număr de telefon rapid e aici. Cum am spus, nu este un numar unic peste tot. Eu am tot sunat până a ajuns la cine trebuie.
“Buna ziua, sun să reclam un furt din autoturism, mi s-a furat laptopul. Furtul s-a petrecut acum 10 minute. Cu cine trebuie sa vorbesc? .. imi faceţi legătura? “
Mai departe, insistaţi să vină ei sa facă poze şi să facă constatarea incidentului. Din păcate, poliţia română nu prea are fonduri şi proceduri clare aşa ca mi-au zis să vin cu maşina la secţie pentru constatare. Apoi au zis ca nu prea pot să preleveze probe pentru că am mişcat maşina. Oricum au încercat câte ceva – poze, ceva amprente (desi probabil că nu, nu au fost urme). Ulterior au vizitat şi locul unde s-a intamplat infracţiunea.
Cum am spus, procedurile poliţiei nu mi s-au părut foarte standardizate. Eu am mers la secţia locală/de cartier unde am dat o declaraţie despre zonă, unde am parcat, etc. Oamenii au fost politicoşi dar a durat destul de mult, cateva ore. Ca sfat, insistă sa scri tot ce vrei in declaratie.
Ce e importat pentru tine in faza aceasta – să nu te enervezi/panichezi. Eu eram un pachet de nervi acolo, imediat mă apucam să mă cert cu toţi. Chestia asta durează şi nu pare să aducă o finalizare imediată. Si NU va fi singura întalnire cu poliţia, in zilele urmatoare am mai fost de 2 ori sa vorbesc cu ei. (vezi etapa a 4-a)
E important acum să descri zona, condiţiile şi mai ales geanta si laptopul, lucrurile specifice. Există posibilitatea teoretică ca unul din echipajele aflate in patrulare să dea fix peste lucrurile tale abandonate sau în posesia unui suspect.
Ti se va comunica datele de contact ale uni ofiţer care se va ocupa de cazul tău. E important să iţi notezi numele persoanelor, numere de telefon, adrese. Datorită şocului şi nervilor probabil că nu vei reţine toate informaţiile. Ajută dacă ai un telefon incarcat şi cu internet/google maps.
2. Etapa a doua – reduci riscurile de pierdere a datelor personale
Ar fi bine sa fie parolat laptopul (cand se porneste sa aiba o parola); se seteaza usor si e practica pentru protectia datelor personale. Dacă nu ai deja o parola, pune-ţi acum una!
Ocupă-te de siguranţa datelor personale, parole, conturi bancare salvate pe laptop. Dacă efectuezi frecvent plaţi online de pe laptop, dacă ai salvate parole sensibile, email de firmă, etc trebuie sa iţi modifici parolele. Unele din cele mai frecvente parole care raman salvate in browser sunt:
– conturi de plăţi şi parole salvate la magazine online – poţi sa iti schimbi cardurile utilizate, parolele utilizate frecvent si poti sa anunţi băncile în cazul în care observă ceva suspect să blocheze tranzactiile. Partea proastă e că s-ar putea sa iţi blocheze şi plăţile pe care vrei sa le faci. Ideal ar fi sa previ acest lucru prin nesalvarea parolele si datelor bancare în laptop. Oricum sa fi atent in urmatoarea perioada la extrasul de cont.
– parolele din browser la conturile social media si email (Google, Yahoo, Facebook); nu e neaparat ceva sensibil dar poate fi in cazul in care folosesti adresa de email sau conturile de facebook in mod frecvent.
Pentru anumite laptopuri, conturile de logare salvate (Google, Apple de exemple) pot sa ajute la localizarea laptopului daca iti asumi acest risc de a nu iti schimba parola imediat. În momentul in care utilizatorul neautorizat accesează o conexiune internet se poate observa in cont. Din pacate utilizatorul neautorizat poate la randul lui sa modifice setari si date în cont.
În contul tau de Google de exemplu se poate observa cand exista o activitate in contul tau si exista posibilitatea teoretica sa vezi de unde se localizeaza – cel putin ultimele 10 adrese de IP de pe care se conecteaza.
“In this column we list the last 10 IP addresses your mail was accessed from, and the associated locations “
Informaţia (dacă există) trebuie transmisă imediat ofiţerului de caz împreună cu toate datele despre laptopul tău, cea ce mă duce la urmatorul lucru pe care poţi să îl faci:
3. Acasă şi strângem toate informaţiile despre laptop !
Că veni vorba, întodeauna când cumperi un laptop trebuie să ai grijă să păstrezi o dovadă că eşti proprietarul laptopului de exemplu o factură sau/şi o copie a facturii, procesului verbal. Pe factura ai informatii relevante despre laptopul tau cum ar codul Service Tag, Express Service Code sau codul placii de reţea (MAC) daca ai noroc. Codul MAC al plăcii de reţea ar fi bine sa il notezi undeva când cumperi un laptop daca nu apare pe undeva. Pentru anumite mărci de laptop poţi să găseşti codul placii de reţea MAC pe baza Service Tag-ului pe site-ul producatorului.
Aceste coduri indentifică un laptop. Cu aceste date (Service Tag) te poti duce pe site-ul producatorului si poţi să obţii o listă completă cu codurile tuturor componentelor din laptopul tău, coduri care sunt utilizate in producţie şi service. Cu aceste date şi cu o dovadă de la poliţie te poţi prezenta la service-urile autorizate pentru brandul laptopului şi în teorie poţi solicita să urmarească dacă apare in service unul din aceste coduri. În cazul meu mi-au solicitat o dovadă de la poliţie că laptopul a fost furat, dovadă pentru care am aşteptat câteva zile.
Pe baza codului MAC poliţia poate solicita providerilor de net din Romania să anunţe când se conectează la internet laptopul respectiv care utilizează aceast cod. Acest cod funcţionează ca o adresa virtuală, identificand aparatul in reţea. Împreuna cu datele furnizorilor de internet ar putea permite poliţiei sa “vada” in timp real unde e conectat la internet laptopul furat.
O variantă foarte ok ar fi sa ai deja instalată pe laptop o aplicaţie care să te anunţe în timp real ce “face” laptopul tău. În practică e necesar ca utilizatorul să se conecteze la internet pentru a transmite datele. Trebuie sa ai în vedere totuşi că legislaţia din ţară nu e actualizată să ţină cont de toate posibilităţile tehnologice.
Din cate am observat eu, nu exista o procedura automatizată, standard pentru comunicarea între poliţie si furnizorii de internet si service-uri autorizate. Aşă că mai intreabă, poate s-au mai schimbat lucrurile.
Oricum, faci copii xerox la toate actele, printezi adrese net, codurile pieselor, fotografii, etc. Cu ele mergi înapoi la ofiţerul de caz – trebuie sa îl suni inainte, nu au un program fix la birou.
4. Dovada proprietăţii
Cu toate documentele am mers la sediul central unde în mare s-a reluat povestea – declaraţie completată cu datele laptopului, am mai pus cateva poze, copiile xerox dupa actele de proprietate. A mai durat cateva ore. Asta a fost deja a doua zi. Între timp ai aproape 24 de ore în care laptopul tău face paşi. Ce mai poţi să faci între timp sau cel puţin ce am facut eu..
5. Fi activ si comunică!
Fi activ si comunică prietenilor şi cunoscuţilor din zonă, mai ales dacă sunt interesaţi de IT/piese. S-ar putea sa dea nas in nas cu aparatul tău. Unii au utilizat facebook-ul si au incercat sa facă viral postul şi au reuşit astfel să işi găsească laptopul furat.
Ce am mai făcut între timp:
– am mers pe la magazinele second hand, consignaţii, amaneturile din zonă. Surpriza placută a fost că oamenii au fost foarte deschişi, am întalnit un caz în care mi-au arătat un alt laptop pe care l-au primit in ziua respectivă (nu era cel căutat).
– am mers in piaţă să ma uit pe tarabe; important pentru cine vrea sa caute activ un laptop furat în piaţă e să meargă inainte la poliţiştii care sunt in zonă. Fiecare piaţă are alocat un echipaj de poliţie pe care îl puteţi vedea relativ repede. Înainte de a începe căutarea, comunicaţi cu ei. Nu o să fie foarte încântaţi de demersul vostru dar o sa vă sprijine în cazul în care il descoperiţi. Mi-au comunicat că, dacă găsesc laptopul să nu incerc sa il recuperez ci să sun la 112 (in acest caz cică funcţionează) sau să vin la ei si să mergem împreună înapoi.
– am solicitat o dovadă de la poliţie pentru furtul laptopului; a durat câteva zile dar e importantă pentru comunicarea cu service-uri, ateliere, asigurări etc. Oricum nu aşteptati pentru dovada ca sa incepeti sa va uitati dupa el.
– am pus alerte pentru site-urile care vând electronice second hand; majoritatea anunţurilor sunt desigur corecte dar e important când cumperi de pe aceste site-uri să soliciţi documentele de provenientă. În cazul în care se dovedeşte că aţi cumpărat un laptop furat acesta va fi confiscat şi puteţi să vă recuperaţi banii doar de la cel de la care l-aţi cumpărat!
6. Ce faci când în final apare laptopul furat?
Surpriza placută a fost când am batut statistica ! In cele mai multe cazuri laptopul nu apare dar in cazul meu l-am reperat. Am intrat in vorba cu vânzatorul, revanzatorul sau ce o fi fost şi am stabilit să ne întalnim mai târziu, intr-un loc public.
Important! am sunat imediat la ofiterul de caz. Toata stima pentru reactia rapida! In acest caz s-au mobilizat exemplar şi in câteva minute am mers împreuna să vedem laptopul. Am verificat codurile de unicitate împreună, am avut o copie dupa acte la mine, totul a fost calm, rezonabil şi documentat şi am mers cu toţii apoi la poliţie.
Surpriza e ca nu e gata cu actele acum – toata povestea trebuie respusă, sunt declaraţii de făcut, toata lumea dă declaraţii interminabile, se fac poze, se colectează amprente, există şi un avocat cred prezent, oricum sunt mai mulţi oameni. In final pleci acasă doar cu o promisiune iar laptopul ramane in custodia poliţiei care verifică actele de proprietate, declaraţiile, hârţogaria; după câteva zile eşti sunat sau suni tu şi insişti să iţi recuperezi laptopul :). În final am ajuns din nou la el.
Din păcate datele de pe el au fost şterse, dar ăsta e un alt articol. (le-am recuperat ulterior şi pe alea)
Oricum sa ai un backup al datelor importante e absolut important – cea mai simpla variantă e un stick de 32 Gb, datele cu adevarat importante nu ocupa foarte mult spatiu. Pentru poze, filme e indicat un HDD extern sau un cont in cloud (Dropbox, Picasa, Flickr).
Sper ca v-a fost de ajutor povestea mea şi sper că nu o să ajungeţi in situatia asta.
Concluzii importante, în rezumat:
- nu lăsa laptopul în maşină sau la vedere in magazin, etc
- sună la poliţia locală (salvează numărul din timp)
- colaborează cu ofiţerul de caz
- caută activ (un pic de noroc ajută)
- salveaza-ţi datele din timp
In final, NU CUMPARA LAPTOPURI FARA ACTE! e cel mai important lucru pe care poti sa il faci pentru a limita furtul de laptopuri. Daca nimeni din Romania nu ar cumpara laptopuri furate, furturile ar fi mai rare!
Puteti vedea aici mai multe despre un Ghid pentru cumpararea unui laptop (8 sfaturi)