retea

Cum monitorizezi conexiunile ascunse?

Atunci când navighezi pe internet, laptopul, desktopul, tableta sau telefonul tău se conectează la serverele pe care sunt găzduite site-urile pe care le vizitezi, dar pe lângă aceste conexiuni evidente, pot interveni o serie de altele ascunse, pe care ai putea să nici nu le observi, dar rulează în background și comunică cu una sau mai multe aplicații instalate pe dispozitivul tău. În cazul în care crezi că nu ar trebui ca aceste aplicații să aibă „legături secrete” cu internetul, atunci ar trebui să treci la acțiune, să le identifici și să oprești această „relație secretă” care ți-ar putea deveni dăunătoare.

Lăsăm pentru de-o parte celelalte dispozitive și ne ocupăm de laptopul tău pe care rulează un sistem de operare Windows. 10. Chiar dacă laptopul este nou sau sistemul a fost reinstalat recent cu o formatare majoră, ai doar niște aplicații de bază care nu se conectează neapărat la internet pentru a-și face treaba. Totuși, dacă te pui să studiezi conexiunile vei observa o serie care ți se par ciudate. Ei bine, sunt normale deoarece sistemul de operare face niște conexiuni la pornire, la fel ca și aplicațiile sale prestabilite, cum ar fi OneDrive, Cortana, și chiar căutarea pe desktop. Windows 10 are o relație foarte strânsă cu serverele Microsoft, cu care comunică frecvent.

Există câteva metode de monitorizare a conexiunilor: prin Monitorul de resurse, prim command prompt, sau printr-o aplicație independentă.

Prin Monitorul de resurse
Cea mai la îndemână metodă pentru identificarea și monitorizarea conexiunilor este monitorul de resurse. Poți să-l accesezi din opțiunea de căutare a meniului de start. Dacă ai sistemul setat în engleză, caută „resource monitor”. Odată ce accesezi aplicația, intră pe tab-ul „network”. Acolo vei avea afișate toate conexiunile cu descrierile aferent pentru a vedea exact de unde sunt. Toate datele listate sunt actualizate în timp real. În cazul în care descoperi conexiuni suspecte, documentează-te. S-ar putea să fie de la servicii pe care le folosești în mod curent. Fă o căutare pe Google după numele conexiunii, intră pe forumuri, descoperă-i sursa și acționează în consecință. Dacă iei o acțiune nedocumentată, s-ar putea să întrerupi unele servicii și procese importante, pe care le utilizezi în mod curent.

Programe externe
Monitorul de resurse este o unealtă excelentă, care oferă informații relevante despre conexiuni, dar sunt unelte mai avansate care oferă mai mult informații. În cazul unei utilizări obișnuite a internetului, nu vei avea nevoie de aceste aplicații, dar dacă prin natura task-urilor pe care le faci cu laptopul tău. Două unelte foarte bune sunt TCPView și CurrPorts. Ambele arată cam la fel, dar din punctul de vedere al informațiilor oferite, CurrPorts este o aplicație mai completă.

Command Prompt-ul este pentru utilizatori avansați, așa că îl vom acoperi într-un articol viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *