Editarea de fișiere PDF devine foarte ușoară odată ce ai la dispoziție uneltele potrivite. Crearea de astfel de fișiere a devenit foarte accesibilă, atât de accesibilă încât nu mai este nevoie de aplicații speciale pentru acest lucru. Windows 10 are integrată această funcție. Atunci când vine vorba de editarea unor astfel de fișiere, lucrurile se schimbă și se complică puțin.
Cea mai cunoscută aplicație pentru vizualizarea și editarea fișierelor PDF este Adobe Acrobat, dar funcțiile de editare sunt disponibile doar pentru utilizatorii care plătesc pentru a primi acces. Deși abonamentul pentru a primi acces la funcțiile premium este accesibil, pentru utilizatorii care au de editat din când în când câte un fișier PDF, s-ar putea să nu se justifice. Pentru aceștia există alternative gratuite fiabile.
Alternativele sunt multiple, dar nu toate sunt fiabile. Printre cele mai bune alternative este Sejda PDF.
Două versiuni
Sejda PDF vine în 2 variante: una online, în cloud, iar o a doua care poate fi descărcată și instalată local. Ambele versiuni sunt gratuite în anumite limite. Variantele gratuite limitează la trei numărul de task-uri zilnice care pot fi efectuate, dimensiunea fișierelor este limitată la 50 Mb sau 200 de pagini, iar imaginile nu pot avea o dimensiune mai mare de 5 Mb.
În ceea ce privește combinarea unor fișiere diferite, limita fișierelor care pot fi combinate este de 30, dar nu mai mult de 50 de pagini. Destul de incomod este faptul că procesul de conversie se face individual pentru fiecare fișier, nefiind disponibilă selectarea și convertirea mai multor fișiere în același timp.
Varianta care se instalează local este disponibilă pentru Windows, Mac și Linux.
Odată ce utilizatorul a ales una dintre cele două versiuni poate începe să editeze fișiere PDF. Funcțiile și comenzile aplicației sunt accesibile, iar operarea este intuitivă atât în varianta online cât și în cea pentru desktop.