Browserul Google Chrome a reușit să crească foarte mult de la lansarea sa în 2008, ajungând acum să fie lider incontestabil atât pe desktop, cât și pe mobil. A câștigat prin flexibilitate, adaptabilitate la toate platformele și, nu în ultimul rând, prin funcții. Totuși, aceste caracteristici care bucură orice utilizator vin cu un preț, iar în cazul Chrome acest preț este consumul excesiv al memoriei RAM, ceea ce încetinește alte procese și consumă mult mai repede bateria laptopurilor și a altor dispozitive mobile.
Motivul acestui neajuns este, în parte datorat izolării proceselor, facilitate care a fost introdusă tocmai pentru a face browserul mai stabil și mai sigur. Măsura constă în separarea fiecărui tab, plugin sau extensie în procese independente, astfel încât un site, un plugin sau o extensie cade, disfuncția nu va afecta tot browserul. Din punctul de vedere al securității, dacă are loc un atac într-un tab, este mult mai greu să acceseze datele din celălalt tab. De aceea vezi și foarte multe task-uri în momentul în care deschizi Task Managerul, mai ales când browserul trebuie să dubleze unele task-uri pentru fiecare tab. Toate acestea se adună și cer mai multe resurse. Când ai memorie „la discreție” nu vei simți aceste inconveniente, dar dacă îți calculezi fiecare RAM pentru o funcționare bună a PC-ului, vei avea nevoie de câteva optimizări.
Bineînțeles, Google cunoaște problemele Chrome și le va remedia la un moment dat, dar până atunci, dacă ești un utilizator de Chrome ne-am gândit că vei avea nevoie de câteva sfaturi practice pentru optimizarea consumului de resurse.
Închide procesele manual
Atunci când Chrome începe să dea semne de „oboseală”, apasă shift+esc și îți va apărea Task Managerul într-o fereastră nouă. Acolo vei vedea listate toate procesele care rulează. Sortează-le în funcție de memoria pe care o consumă și încearcă să le închizi pe cele care au nevoie de resurse mai consistente, în cazul în care nu mai ai nevoie de ele.
Scapă de extensiile pe care nu le folosești
Nu păstra extensiile pe care nu le folosești în mod curent. Analizează cu atenție lista de extensii instalate. Cu siguranță vei găsi multe pe care le-ai folosit o dată și le-ai uitat acolo și rulează în background. Dacă totuși vrei să le păstrezi pentru eventualitatea unei utilizări ulterioare, n-ai decât, dar măcar dezactivează-le. Tastează în bara de adrese chrome://extensions și vei putea să vezi lista completă a extensiilor active.
Fă fiecare extensie click-to-play
Chrome blochează deja reclamele în flash și va începe să blocheze tot conținutul flash în perioada imediat următoare, exceptând conținutul flash de la câteva site-uri mari. Browserul are deja încorporată o funcție click-to-play care funcționează pentru orice plugin. Pentru a o activa, scrie în bara de adrese chrome://settings după care intră în „Content settings” pe care le vei găsi în meniul „Privacy”. Fă scroll până la secțiunea „Plugins”, unde vei putea alege opțiunea „Let me choose when to run plugin content.” Asigură-te că opțiunea „always allowed to run” nu este activă pentru fiecare plugin în parte, lucru pe care îl poți verifica la chrome://plugins.
Alte bune practici
Poți căuta niște extensii care optimizează gestionarea taburilor și a datelor consumate. De asemenea, ai putea să mai ștergi din istoric și cache pentru a mai câștiga spațiu. Mai mult, poți să înveți scurtăturile din taste.