Windows 10

Cum verifici dacă laptopul tău e pregătit să treacă la Windows 10?

Cu ocazia lansării Windows 10, Microsoft propune utilizatorilor de versiuni anterioare ale sistemului de operare să treacă gratuit la noua versiune. Toate bune și frumoase, doar că, utilizarea gratuită este valabilă doar în primul an, perioadă după care utilizatorul va trebui să opteze pentru unul dintre abonamentele propuse. Toți utilizatorii de Windows 7 și 8 au primit invitații pentru a se bucura de noul Windows 10, mulți le-au și dat curs, iar după instalare și-au dat seama că sistemul a început să aibă unele disfuncții.

Dacă nu ai sărit imediat să-ți instalezi noul Windows 10, ai procedat corect, mai ales dacă ai un model mai vechi de laptop. În plus, „la prima strigare”, OS-ul ar putea să aibă unele bug-uri care urmează să fie remediate. Așa că, dacă te descurci de minune cu Windows 7, laptopul merge „ca uns”, înainte să apeși butonul magic de upgrade, ar trebui să verifici configurația sistemului tău pentru a vedea dacă experiența ta de utilizare nu va fi afectată de cerințele superioare de resurse ale Windows 10.

Cerințele minime sunt similare cu ale versiunii anterioare, Windows 8.1, dar dacă tot îți instalezi ultima versiune a unui sistem de operare, vei vrea să testezi de ce este în stare, așa că vei avea nevoie de mai multă putere „sub capota” PC-ului tău. Îți enumerăm cerințele minime pentru a avea un reper:

  • Windows 7 sau Windows 8.1;
  • 1 GHz – viteza minimă a procesorului;
  • 1 GB RAM pentru versiunea de 32-bit și 2 GB RAM pentru ce de 64-bit;
  • 16 GB – spațiu pe unitatea de stocare, hard disk sau SSD;
  • DirectX 9 sau mai nou cu placă grafică WDDM 1.0;
  • rezoluție minimă 1024×600.

Dacă PC-ul tău nu are aceste dotări, atunci nici nu are rost să faci upgrade-ul deoarece nu vei știi cum să revii mai repede la versiunea pe care o utilizai.

Aplicația de instalare pentru Windows 10 are și un sistem de verificare a PC-ului, pentru a stabili dacă acesta este compatibil cu sistemul de operare. În cazul în care PC-ul nu este compatibil va apărea un mesaj care îți va spune ce componentă nu poate suporta noul sistem de operare. Testul de compatibilitate integrat în aplicația de instalare. Practic, dacă ești puțin precaut, nu vei fi în pericol să faci mai mult rău decât bine cu acest upgrade.

Dacă ai rămas fidel vechiului Windows 7 și nu ai apucat să butonezi prin 8 sau 8.1, Windows 10 va fi plin de surprize. Nu îți stricăm distracția, așa că te lăsăm să le descoperi singur.

Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *