paca-de-baza

De ce ar trebui sau nu ar trebui să-ți actualizezi BIOS-ul?

În fiecare PC, laptop sau desktop, undeva, pe placa de bază este un chip mic și foarte important pentru funcționarea sistemului. Acest chip, denumit BIOS alimentează și protejează sistemul. El inițializează toate celelalte componente ale sistemului, de la procesor, palcă de bază, placă grafică. Chiar dacă este o parte vitală a sistemului, pentru utilizatorul obișnuit este o necunoscută, dar pentru un utilizator avansat face diferența în experiența de utilizare.

BIOS este abrevierea de la „Basic Input and Output System”, da în urmă cu câțiva ani, producătorii de plăci de bază, împreună cu Microsoft și Intel i-au marcat evoluția și au decis înlocuirea cu UEFI sau „Unified Extensible Firmaware Interface” . Acum, cea mai mare parte a plăcilor de bază au sistemul UEFI și au renunțat le Bios, dar ambele chipuri fac același lucru, pregătesc sistemul pentru a intre în sistemul de operare.

După cea am văzut cam ce înseamnă BIOS sau UEFI, să răspundem la întrebarea din titlu!

Înainte de toate, pentru a-ți putea da seama dacă ai nevoie de actualizările BIOS, ar trebui să îi cunoști funcțiile specifice, iar apoi să vezi ce vizează actualizările. Dacă nu ai făcut actualizări și ai sistemul deja de ceva vreme, cu siguranță sunt actualizări apărute. Producătorii lansează, periodic, pe durata de viață estimată a unui anumit tip de plăci de bază pachete de actualizări care devin folositoare în cazul unui upgrade al sistemului. Practic, update-urile acestea permit plăcii de bază să susțină cerințele de performanță noi cerute odată cu instalarea unui procesor mai bun decât cel inițial. De asemenea, actualizările vin și cu rezolvările bug-urilor care au fost identificate în versiunea anterioară, așa că, o actualizare pare să fie recomandată.

Mai mult, o actualizare poate elimina și atacurile subtile care au loc la nivelul UEFI, atacuri care nu pot fi detectate și oprite de programele antivirus, așa că o argumentele în favoarea aplicării actualizării devin tot mai puternice. Conform specialiștilor cele mai expuse la atacuri asupra UEFI sau BIOS sunt terminalele Apple, dar și utilizatorii de PC-uri pot fi afectați.

Unii utilizatori au obiceiul să facă regulat update-uri la BIOS sau UEFI doar din dorința de a avea ultima versiune. La un moment dat, această abordare era considerată riscantă deoarece putea provoca disfuncții ale plăcii de bază. De aceea este recomandată aplicarea rațională de actualizări, respectiv după o documentare prealabilă. Cu alte cuvinte, fă update doar dacă este nevoie. Nu în ultimul rând, dacă faci o actualizare, asigură-te că este cea mai recentă versiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *