tastatura-laptop

Elemente ale tastaturii de laptop pe care să le verifici la cumpărare

Dacă ești un împătimit al scrisului sau al jocurilor video, uzura tastaturii de laptop se va produce într-un ritm accelerat iar, mai devreme sau mai târziu, nu va mai da același randament ca în primele zile de utilizare. Funcționare necorespunzătoare a unor taste, răspunsul precar la comenzi, sau oprirea completă a funcțiilor pot apăra oricând dacă tastatura este utilizată în mod intensiv. De multe ori, cauza poate fi chiar un viciu de fabricație. Indiferent de motiv, când inevitabilul se întâmplă, cea mai bună alternativă este să achiziționezi o tastatură nouă.

De obicei, modelul de laptop este suficient pentru a „nimeri” tastatura potrivită, dar este posibil ca pentru modelul tău să existe mai multe variante cu o serie de particularități care sună foarte bine. Ți-ar plăcea o tastatura iluminată, sau una colorată, de exemplu. Înainte de a lua o decizie, ar trebui să te asiguri că tastatura pe care intenționezi să o cumperi se potrivește cu laptopul tău, de aceea verifică cele 11 indicii vitale!

1. Șuruburile de prindere
Demontează tastatura veche și studiază poziția șuruburilor de prindere. De la un tip de tastatură, la altul, sistemele de prindere pot să fie diferite. Chiar dacă diferențele sunt sensibile, acestea sunt vitale pentru compatibilitatea tastaturii cu laptopul tău. Uite-te cu atenție la poziționarea șuruburilor pe tastatura veche și compară-o cu modul în care sunt așezate pe tastatura nouă.

suruburi

2. Lungimea panglicii
Dacă șuruburile sunt pe aceleași poziții, nu înseamnă că tastatura vizată se va potrivi deoarece intervine o nouă variabilă, respectiv lungimea panglicii. Măsoară lungimea panglicii tastaturii vechi și compară-o cu lungimea panglicii tastaturii vizate. Dacă în urma celor două măsurători sunt obținute rezultate egale, ești cu un pas mai aproape de confirmarea compatibilității.

lungime panglica
3. Dimensiunea tastelor cu săgeți direcționale
Acesta este un detaliu important, mai ales dacă achiziționezi o tastatură fără ramă, cu intenția de a folosi rama veche. Tastaturile unor branduri de laptop pot prezenta ca unică diferență exact această dimensiune a tastelor cu săgeți direcționale. Este cazul laptopurilor Acer și Hp.

taste directionale

4. Layout-ul tastaturii
Conteaza doar În cazul în care laptopul tău are tastatura integrată în top-case sau are rama (un spațiu ornamental între taste) și pentru înlocuire este disponibilă doar varianta de tastatura fără top-case sau ramă, este necesar să verifici forma tastei ENTER și să alegi varianta de care ai nevoie (US sau UK). Restul tastelor nu contează dacă au sau nu simbolurile identice.

  • US – când forma tasta enter este dreptunghiulara și este poziționată pe un singur rând pe tastatură
  • UK – când forma tastei enter este de L întors (cu latura mică sus și spre stânga) și este poziționată pe două rânduri pe tastatură.

layout

5. Forma panglicii.
Chiar dacă lungimea panglicii coincide, nu este suficient. Va trebui să te asiguri că și forma panglicii tastaturii vizate este la fel cu cea a tastaturii noi. Tastatura vizată trebuie să ajungă exact în același loc de prindere de pe placa de bază ca tastatura veche. Chiar dacă două tastaturi arată identic, panglicile lor pot să diferă, așa că nu cumpăra o tastatură fără să faci această verificare.

forma panglica

6. Poziția panglicii.
Panglica continuă să îți dea bătăi de cap. Poziția ei este la fel de importantă ca celelalte caracteristici pe care le-am enumerat mai sus. Atenție, pentru unele modele de laptopuri poziția panglicii diferă cu doar câțiva milimetri . Chiar și această diferență foarte mică este vitală deoarece nu va permite conectarea tastaturii la placa de bază.

pozitie panglica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *