web-design-laptop

Ghid de cumpărare a unui laptop nou pentru web designeri: alegerea sistemului de operare

Orice „meseriaș” are nevoie de unelte bune pentru a-și face treaba, iar web designerii nu fac excepție. Principala lor unealtă, pe care rulează restul software-ului vital pentru această meserie, este laptopul, așa că, înainte de toate un web designer trebuie să aibă un laptop fiabil. Fiecare își cunoaște nevoile și bugetul, iar în funcție de aceste variabile își va alege cea mai bună unealtă. Cum? Am deslușit noi câteva principii de bază pe care le aplică specialiștii în domeniu pentru a-și lua laptopul care le acoperă gama de nevoi pentru o perioadă cât mai îndelungată, la cel mai bun preț de pe piață.

Deși pentru majoritatea cumpărătorilor acest aspect este mai mult sau mai puțin implicit, web designerii sunt destul de pretențioși când vine vorba de alegerea unui sistem de operare. Majoritatea PC-urilor folosesc Windows, aproximativ 90% după ultimele studii, de aceea alegerea unui laptop cu Windows va fi alegerea frecventă. Totuși, în funcție de preferințe și de alte utilizare, unii web designeri și programatori s-ar putea să prefere alte sisteme, mai mult sau mai puțin de nișă. Sunt patru sisteme de operare folosite, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

Chrome OS (sau Chromium OS)
Cel mai nou pe piață, Chrome OS este, probabil, cel mai simplu și mai intuitiv sistem de operare disponibil. Este un produs Google care transpune browserul Chrome într-un sistem de operare complet extinzându-i și adaptându-i funcțiile pentru a face față la cerințele de utilitate ale unui astfel de software.

Spre deosebire de celelalte sisteme de operare, Chrome nu are un browser pentru fișiere și nu rulează aplicații locale. În schimb, toate task-urile de web design și dezvoltare web pot fi făcute prin intermediul unor aplicații online. Chiar dacă este un sistem de operare bun pentru web design și programare, poate face față task-urilor până la un anumit nivel.

Linux
Acest sistem de operare se adresează unui utilizator su un grad superior de specializare, fiind mai puțin accesibil publicului larg. Multe dintre comenzile sale nu sunt disponibile la click, ci trebuie scrise manual. Sistemul nu este intuitiv, iar orice modificare sau instalare de aplicație se poate dovedi destul de dificilă pentru un utilizator neavizat.

Chiar dacă la prima vedere pare să aibă o listă lungă de puncte negative și trebuie să-i acorzi timp pentru a-l învăța, utilizatorii spun că este cel mai puternic și cel mai versatil sistem de operare disponibil la ora actuală. Poate fi personalizat astfel încât să se plieze pe nevoile specifice ale utilizatorului, constituind astfel un mediu de lucru perfect.

Mac OS X
Sistemul de operare creat de Apple câștigă teren. Este puternic și are o interfață cu un design plăcut. Punctul său negativ major este prețul, dar web designerii și programatorii „cu dare de mână” îl preferă. Această preferință se datorează uneltelor ușor de accesat și folosit pe care le pune la dispoziție, reușind astfel să optimizeze și să eficientizeze munca web designerului. În plus, dispozitivele pe care funcționează sunt, la rândul lor performante și construite cu materiale high-end.

Mac OS X vine într-un pachet situat la un nivel superior de preț, dar are clienții săi care îl preferă în ciuda prețului.

Microsoft Windows
Este cel mai utilizat sistem de operare, de aceea sunt și o serie de discuții contradictorii pe marginea funcțiilor și a eficienței sale. Odată cu lansarea unei versiuni noi aceste discuții se intensifică dar, în ciuda punctelor negative mai mult sau mai puțin relevante marcate de utilizatori rămâne un sistem de operare fiabil.

Pentru web designeri și programatori oferă un mediu de lucru „prietenos”. O serie de unelte și software-uri sunt disponibile doar pe Windows. Este un sistem foarte flexibil, fiind compatibil cu o gamă foarte variată de laptopuri și desktopuri.

În articolul următor vom vedea categoriile de prețuri și configurațiile cele mai bune pentru web designeri și programatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *