avion AI

Inteligenta artificială pilotează un avion de vânătoare timp de 17 ore

A fost pentru prima dată când un robot a avut controlul total al unui avion militar.

Un reprezentant al Ministerului Apărării din Statele Unite a declarat că, un avion de vânătoare similar F-16 a fost pilotat de o inteligență artificială pe parcursul a 12 zboruri care au totalizat 17 ore. Seria de zboruri s-a derulat pe parcursul lunii decembrie la o bază aeriană din California, scrie cbet.com. Avionul folosit a fost unul experimental, adaptat special pentru aceste zboruri, denumit X-62A Vista.

Avionul a fost controlat nu de unul, ci de patru algoritmi de inteligență artificială pe tot parcursul celor 12 zboruri. Pe tot parcursul testelor la bordul avionului au fost prezenți și doi piloți care au supervizat toate deciziile celor 4 algoritmi de inteligență artificială. Printre manevrele de bază, cum ar fi decolarea și aterizarea, avionul a intrat și în scenarii simulate de luptă.

Deși nu este un lucru neobișnuit ca avioanele, indiferent de destinație și dimensiuni să zboare singure cu ajutorul pilotului automat. Totuși, experimentul derulat în decembrie a introdus în ecuație o noutate excepțională, respectiv lupta aeriană efectivă. Astfel s-a urmărit modul în care inteligența artificială abordează o astfel de situație.

Deși autoritățile americane nu au anunțat dacă vor mai derula teste similare în perioada următoare, Ministerul Apărării a spus că echipa de cercetători va continua să lucreze cu X-62 pentru a testa și evalua noi capabilități și pentru a dezvolta modele de avioane autonome, fără echipaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *