internet 29 de ani

Internetul tocmai a împlinit 29 de ani

Ieri, 12 martie 2018, Internatul și-a serbat ziua de naștere, respectiv primăvara cu numărul 29. Cu această ocazie s-a marcat și un moment important în istorie, prima dată când mai mult de jumătate din populația globală poate să interacționeze online.

Internetul a crescut și a evoluat de la conexiunile dial-up la cele de mare viteză de astăzi, prin fibră optică. Evoluția nu se oprește aici. Cu siguranță vom fi martorii unor inovații interesante care vor reuși să interconecteze toată populația planetei.

Odată cu evoluția sa, Internetul a început să intre în viețile oamenilor, să le transforme, să le îmbunătățească. În același timp, a pătruns în toate domeniile economiei, iar acum a trecut de la faza de curiozitate tehnologică la cea de necesitate. În cei 29 de ani de viață, Internetul a reușit să se impună ca nevoie pentru o parte importantă a populației de pe Terra.

Astăzi, cei care nu sunt conectați la această rețea globală prin care circulă informația pot rata o serie de oportunități, pot avea o calitate mai slabă vieții din cauza lipsei unei surse de informații, sau pot să nu țină pasul cu evoluția naturală a lumii. Practic, lipsa conexiunii la internet devine un act de discriminare.

Conectivitatea globală 100% pare să fie posibilă în următorul deceniu, spune Techspot.com. Este nevoie de investiții masive în infrastructură astfel încât fiecare locuitor al planetei să aibă acces la resursele pe care i le pune la dispoziție internetul. Chiar dacă, teoretic, infrastructura ar putea fi construită în 10 ani, este estimat că nu va fi posibil accesul tuturor locuitorilor planetei la Internet mai devreme de 2042.

Un moment important în istoria Internetului a fost marcat în 2016, când Organizația Națiunilor Unite a declarat că accesul online este un drept al omului, la fel cum băutul apei și adăpostul sunt nevoi de bază. Totuși, până la asigurarea completă a acestui drept, trebuie depășite barierele financiare. Internetul pe mobil este singura opțiune disponibilă pentru utilizatorii din multe țări în curs de dezvoltare, iar costurile sunt foarte mari în raport cu veniturile din aceste țări. De multe ori 1GB de trafic poate ajunge la 20% din venitul lunar al unei familii. Se fac eforturi pentru ca această proporție să scadă la 2%.

Internetul face parte din realitatea cotidiană, căreia a reușit să-i provoace schimbări majore. Multe dintre aceste schimbări au dus la creșterea calității vieții oamenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *