laptop-tableta

Laptop sau tabletă, care este cel mai potrivit dispozitiv în funcție de nevoi?

Când vine momentrul achiziției unui nou PC portabil „lupta” se dă între laptop și tabletă. Da, tableta este mai cool, mult mai mobilă și poate să ofere o autonomie mult mai mare, dar are și o serie de puncte negative legate de funcționalitate. Laptopul, în schimb, vine să compenseze funcții și uzabilitate. Tabletele au câștigat teren, devenind alternative viabile pentru utilizatorii care au nevoie de un set de funcâii de bază, îm timp ce acei utilizatori care folosesc un PC nu doar pentru divertisment, ci și pentru task-uri mai complexe, laptopul rămâne cea mai viabilă alternativă.

Dacă începi căutările, situația se complică deoarece apar și hibrizii, tabletele-laptop care ajung la performanțe de top, devenind astfel alternative interesante pentru cei care vor o soluței de compromis între laptop și tabletă. Varietatea de opțiuni devine copleșitoare, așa că, pentru a te asigura că faci o alegere în concordanță cu nevoile tale, ai nevoie de o analiză obiectivă a nevoilor. Rezultatele acestei analize vor putea deveni criterii pertinente pentru alegerea dispozitivului potrivit. Nu ai nevoie de cea mai bună opțiune disponibilă pe piașă, ci de cel mai bun dispozitiv pentru tine.

Decizia de cumpărare trebuie să fie informată, iar dispozitivul cumpărat să fie valorificat prin utilizarea maximală a funcțiilor sale. Hai să vedem câteva criterii după care ți-ai putea ghida alegerea.

Portabilitate
La acest capitol, tabletele pleacă, în mod cert, cu un avantaj considerabil. În primul rând, au diagonalele cuprinse între 7 și 11 inch, în timp ce un laptop are dimensiuni care pornesc de la 12 inch și se opresc, cel mai frecvent la 17 inch. Această diferență de dimensiuni implică și una de greutate. Soluția de compromis ar fi hibrizii, dar trebuie să te gândești dacă display-ul va fi suficient de mare pentru nevoiel tale. În condițiile în care un diplay de 11 inch nu ecorespunde, atunci ar fi bine să te orientezi către un laptop cu diagonală mică. Din punctul de vedere al portabilității, diferențele sunt minore.

Performanțe
Aici lucrurile sunt destul de simple. Un laptop livrează întotdeauna un nivel de performanță mai ridicat decât o tabletă din siplul modiv că pot găzdui mai mult hardware. În trecut era aceeași diferență între un desktop și un laptop, dar această diferență s-a stins treptat, pe măsura compactării componentelor hardware. Din punctul de vedere al modului de lucru, pe laptop, multitasking-ul este mult mai ușor, dr și tabletele vin din urmă cu o serie de propuneri și experimente interesante. Spațiul de stocare este mult mai generos pe laptopuri, la fel și celelalte elemente de performanță. În plus, laptopul oferă un raport performanțe-preț decât o tebletă sau un hibrid de top.

Bateria
Dimensiunile mai mici permit și o autonomie mai mare pentru tablete. Totuși, modelele de top din tabăra laptopurilor vin și cu performanțe mai bune în ceea ce privește viața bateriei. Pentru a crește autonomia un laptop există oricând varianta achiziționarea unei baterii mai mari, cu mai multe celule și optimizarea consumatorilor de energie ai dispozitivului.

Dispalyul
Pentru o utilizare profesională, dimensiunea ecranului contează, dar pentru divertisment, browsing și e-mail, un display mai mic este excelent. Totuși, dimensiunea nu asigură întotdeauna și o calitate crescută a imaginii. Tabletele se laudă cu o densitate de pixeli/inch mai mare, așa că cin și cu o calitate superioară a imaginii față de laptopurile low-end și medii de pe piață. Chiar dacă se laudă cu o calitate mai bună a imagini, laptopurile câștigă foarte mult la capitolul utilitate și precizie. Pe display-ul unui laptop, cu mouse și tastatură se pot face task-uri mai complexe decât pe touchscreen-ul unei tablete.
În concluzie, laptopurile se orientează către nișa profesioniștilor care au nevoie de un dispozitiv puternic, fiabil, funcțional și cu autonomie pentru a-și face task-urile zilnice, în timp ce tabletele sunt orientate către publicul general care are nevoie de la un PC de funcțiile de bază.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *