laptop

Laptop sau un hibrid 2 în 1 – care este cea mai bună alegere în funcție de comportamentul utilizatorului?

Ambele variante au fost construite pentru mobilitate. Laptopul, în momentul apariției, a revoluționat modul de utilizare al PC-ului, dar odată cu tehnologia au evoluat și nevoile utilizatorului, în special nevoia de mobilitate. Tabletele au compensat din această nevoie, dar nu a fost suficient. Inevitabil, producătorii s-au orientat către găsirea unei soluții de compromis între tablete și laptopurile convenționale. Așa au apărut hibrizii 2 în 1.

Atât laptopurile 2 în 1 cât și cele convenționale sunt instrumente utile în arsenalul instrumentelor de business sau educaționale, dar fiecare dintre ele se mulează pe un anumit tip de utilizare. Am făcut o analiză între cele două tipuri de dispozitive pentru a vedea exact avantajele și dezavantajele pe care le presupun, astfel încât, în momentul în care ești în fața unei alegeri să știi exact ce tip de instrument se pliază mai bine pe regimul tău de utilizare.

Portabilitate. Laptopurile convenționale sunt ușor de transportat, totuși dacă ești foarte mult timp departe de birou, vor deveni incomode. Sunt destul de voluminoase și grele, iar încărcătoarele ocupă, la rândul lor un spațiu pe care nu îl ai disponibil atunci când trebuie să reduci cât mai mult din bagaj. Un 2 în 1 ofera atât funcții de tabletă cât și de laptop la o greutate de aproximativ 1kg, cu tot cu tastatura detașabilă.

Versatilitate. Un 2 în 1, vine cu un plus incontestabil din punctul de vedere al flexibilității, având atât funcțiile complete ale unei tablete cât și cele ale unui laptop convențional. În călătorii, un 2 în poate fi manevrat cu ușurință și pentru consumul de materiale multimedia, oriunde, de la scaunul avionului, bancheta trenului sau holul hotelului, în timp ce un laptop convențional propune o utilizare mai incomodă și restrictivă în aceste situații în afara biroului.

Autonomie. În timp ce laptopurile convenționale au până la 12 ore de autonomie, cu o durată medie de utilizare de până la 8 ore, în funcție de numărul de celule al bateriilor cu care sunt dotate, dispozitivele 2 în 1 stau mult mai bine la acest capitol, cu durate medii de utilizare mult mai extinse.

Display. Aici laptopurile cu un display de 15 – 17 inch câștigă detașat lupta cu dispozitivele 2 în 1 a căror diagonală medie este de 11 inch. Pentru task-uri de design grafic sau utizări mai complexe unde detaliile sunt esențiale, laptopurie convenționale devin alegerea potrivită. Chiar dacă și dispozitivele 2 în 1 sunt dotate cu display-uri performanțe, în acest caz, dimensiunea contează.

Putere de procesare. Deși laptopurile 2 în 1 au procesoare puternice care permit deschiderea și rularea rapidă a aplicațiilor uzuale, pentru multitasking și sarcini complexe, laptopurile sunt mult mai potrivite. Task-urile de design grafic 3D, de exemplu, sunt aproape imposibil de gestionat pe un 2 în 1, așa că dacă ai nevoie de ptere de procesare superioară, orientează către un laptop peste cele din gama medie.

Spațiu de stocare și memorie RAM. În ceea ce privește spațiul de stocare, o serie de modele de 2 în 1 oferă 500 GB, la fel ca și majoritatea laptopurilor. Totuși, la nivelul memoriei, laptopurile destinate utilizărilor complexe propun până la 32 GB RAM în timp ce dispozitivele 2 în 1 au un maxim de 4 GB RAM.

Programe. Pentru majoritatea aplicațiilor business, există și versiuni adaptate pentru mobil, de exemplu pachetul Microsoft Office care va rula la fel de bine atât pe 2 în 1 cât și pe laptopurile convenționale. Dacă ai nevoie de ceva mai mult, se poate ca laptopurile convenționale să fie o alegere mult mai potrivită.

Conectivitate. Laptopurile 2 în 1 au cam toate porturile de care ai nevoie, așa că, din acest punct de vedere laptopul convențional poate oferi puține în plus. Totuși, sunt elemente pe care hibrizii nu o au, cum ar fi intrarea HDMI obișnuită, nu cea micro.

Verdictul este clar: utilizatorul care apreciază mobilitatea și autonomia ar trebui să nu se gândească prea mult și să se orienteze către un 2 în 1, în timp ce utilizatorul profesional și gamerii care au nevoie de performanțe maximale, ar trebui să se orienteze, în mod cert, către un laptop convențional cu performanțe optimizate tipului de utilizare.

One thought on “Laptop sau un hibrid 2 în 1 – care este cea mai bună alegere în funcție de comportamentul utilizatorului?

  1. Dwight

    nu e sanatos sa manncai cu laptopu’ in brate. In tastatura zac tot felul de crocobauri, stafilococi si streptococi :p serios, spala-te bine pe maini. Eu am patit o treaba nasoala, tocmai de la mancatul la calculator. da’ pssst, ramane intre noi.p.s. unde dai si unde crapa! doar nu-s blonda degeaba

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *