procesor

Oamenii de știință au reușit să construiască un procesor dintr-un material flexibil

Un procesor de un bit, construit recent dintr-un material flexibil poate deschide drumul către un altfel de electronice. Chiar dacă procesorul este primitiv din punctul de vedere al performanțelor, tehnologia de construcție este una care ar putea deschide noi căi pentru dezvoltarea tehnologiei actuale.

Oamenii de știință de la Universitatea din Viena au construit procesorul dintr-un material flexibil bidimensional, similar cu grafemul, materialul flexibil despre care se crede că va revoluționa conceptul și producția de baterii, senzori și procesoare.

Procesorul dezvoltat la Viena are 115 tranzistori care nu îi permit nici măcar să se apropie de performanțele procesoarelor de astăzi, dar este un pas înainte foarte important către dezvoltarea procesoarelor bazate pe semiconductori 2D.

Materialele bidimensionale au avantajul flexibilității, ceea ce înseamnă că vor putea fi încorporate mult mai ușor în dispozitive mobile și în gadget-uri pe care utilizatorul le poartă, cum ar fi ceasurile inteligente, brățările fitness și altele. De asemenea, acest tip de microprocesor va facilita și montarea senzorilor conectați acestor dispozitive. Mai mult, procesoarele, senzorii și chiar telefoanele din materiale bidimensionale vor fi mai puțin casabile. Cum ar fi dacă smartphone-ul tău nu se va sparge atunci când îl vei scăpa, ci se va îndoi, după care va reveni la forma inițială.

Semiconductorii și ecranele folosite pe dispozitivele actuale, deși sunt foarte subțiri, se mai bazează pe proprietățile fizice tridimensionale ale materialelor din care sunt fabricate pentru a funcționa corespunzător. Aceste materiale nu sunt flexibile, ceea ce la face vulnerabile la șocuri mecanice survenite chiar și în urma unei manipulări neglijente.

Cercetătorii spun că este mai este nevoie de muncă pentru a crește complexitatea și performanțele procesorului și pentru micșorarea dimensiunilor, astfel încât să poată fi adaptat cu ușurință la cerințele tehnologiei de astăzi. În același timp,oamenii de știință spun că, cel puțin până la ora actuală, nu au identificat impedimente potențiale care ar putea periclita dezvoltarea unui procesor performant din materiale flexibile, bidimensionale. Trebuie lucrat la perfecționarea tehnologiei, astfel încât acest tip de procesoare să devină fiabile la viteze mari.

Totuși, până când aceste procesoare ar putea ajunge în producția de serie, va mai trece mult timp, mai ales dacă ne gândim că Intel a avut nevoie de 46 de ani pentru a evolua de la procesorul de 4 biti la tehnologia x86 disponibilă astăzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *