Primul laptop Toshiba are 29 de ani si inca mai functioneaza

Toshiba T1100In 1985, Toshiba lansa pe piata primul sau model de laptop, T1100, care si-a castigat foarte repede popularitatea, devenind o adevarata forta in domeniul IT, desi pretul era similar cu al unui dispozitiv, varf de gama de astazi.

Cotat atunci la 1899 USD, laptopul cantarea 4,1 kg, iar performantele ar starni un zambet larg pe fata oricarui utilizator de laptop de astazi. Cu un procesor de 4,77MHz si 256KB RAM, laptopul de la Toshiba era unul dintre cele mai performante sisteme personale de la acea vreme. In campania de promovare, avantajele pe care se marsa pentru a-i incuraja pe utilizatori sa cumpere laptopul erau dimensiunile reduse si cele 4,1 kg. Acum 29 de ani, un PC care cantarea doar 4,1 kg era intr-adevar o performanta notabila.

Toshiba T1100 nu avea un hard disk, toate datele pe care le procesa le prelua de pe dischetele pe care utilizatorul le introducea in unitatea floppy, iar partea de display a laptopului era un ecran LCD cu o rezolutie de 640 pe 200 pixeli care putea sa redea doar 25 de randuri de 80 de caractere. Nu se punea problema de performante HD, sau alte capacitati de redare a calitatii imaginii, in primul rand pentru ca laptopul nu putea afisa nici un fel de continut foto sau video pe ecranul sau de doar 10,2 inchi.

In ceea ce priveste conectivitatea, nu avea modul pentru wireless, porturi USB, intrari VGA sau HDMI pentru conectarea unui al doilea monitor.

Insasi compania producatoare a fost sceptica in ceea ce priveste succesul pe care il va avea dispozitivul, iar pana la lansarea pe piata au fost duse o serie de negocieri intre conducere si echipa care a dezvoltat acest proiect temerar. Pana la urma conducerea a acceptat provocarea, dar numai dupa ce dezvoltatorii proiectului s-au angajat sa vanda cel putin 10.000 de unitati in primul an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *