Dacă plănuiești să-ți construiești un PC de gaming, ar trebui să ai în vedere câteva aspecte, astfel încât să adaptezi configurația sistemului la modul în care îl vei folosi și la buget. Pe piață există o serie de variante, așa că vei avea de unde să alegi.
Bugetul
În primul rând, stabilește-ți bugetul. Nu poți pleca la “luptă” fără să ai stabilit clar resursele de care dispui. Poți ajunge cu un astfel de sistem la sume considerabile. Odată ce ai bugetul, vei putea explora opțiunile disponibile astfel încât să maximizezi valoare investiției și să obții cel mai bun raport costuri-performanțe. De exemplu cu aproximativ 800 de euro ai putea să te gândești la un sistem mediu de care te vei putea folosi fără probleme câțiva ani. Dacă poți suplimenta până sau peste 1.400 de euro, te poți gândi deja la un sistem cu performanțe de top.
Utilizarea. Jocurile pe care vrei să le joci
Un criteriu foarte important în alegerea unui PC de gaming este modul de utilizare, respectiv jocurile la care vei dori să ai acces. Astfel dacă ești orientat cu preponderență pe jocuri esports cum ar fi Counter-Strike, League of Legends sau Fortnite, sistemul nu trebuie să fie unul high end. În schimb, dacă vizezi titluri ca Cyberpunk 2077, Dying Light 2, sau Horizon Zero Down ar trebui să te orientezi către configurațiile de top. Bineînțeles, aici poate interveni și o revizuire a bugetului.
Posibilitățile de upgrade
Procesorul și placa de bază sunt două dintre cele mai importante elemente componente ale unui sistem. Acestea determină platforma pe care urmează să o folosești, respectiv Intel sau AMD precum și variantele de upgrade pe care le vei avea în momentul în care vei simți nevoia suplimentării performanței. De obicei, alegerea este făcută pe criterii subiective de preferință sau în funcție de preț. Este mai important să configurezi un sistem care îți oferă o flexibilitate în vederea unui viitor upgrade accesibil și, implicit prelungirea duratei de utilizare a sistemului în cele mai bune condiții.
Așadar informează-te despre cele două platforme. Dacă observi o tendință de nepotrivire între componentele mai vechi cu cele noi, s-ar putea ca un upgrade viitor să fie o problemă.
Utilizări alternative
Un PC de gaming este unul cu performanțe înalte, așa că poate fi folosit și în afara ecosistemului de gaming, cu aplicații care au nevoie de resurse pentru a funcționa optim. Editarea video și foto, sau streamingul de jocuri online pot deveni activități lucrative.
Chiar dacă PC-urile de gaming sunt destul de versatile, va trebui să ai în vedere unele detalii de configurare a sistemului dacă plănuiești utilizări adiționale. S-ar putea să fie nevoie de un procesor mai puternic, în primul rând. Dacă pentru gaming este suficient un porcesor 6-core, pentru activități productive, vei avea nevoie de unul cu 8 sau chiar cu 12 nuclee. În același timp, un plus de memorie RAM ar fi ideal.
Placa grafică
Placa grafică va determina ce fel de performanță vei obține de la jocurile pe care abia aștepți să le încerci. Și aici ai doi producători, NVIDIA și AMD. Ambii pun la dispoziție o gamă variată pe toate palierele de preț. Așadar, o documentare prealabilă este recomandată pentru a descoperi placa grafică în care găsești performanțele de care ai nevoie, dar și prețul care se încadrează în bugetul stabilit.