Microsoft Excel este, probabil, cel mai folosit software pentru sistematizarea datelor. Locul pe care îl ocupă pe PC-urile angajaților din companiile de toate dimensiunile este unul justificat de modul în care contribuie la operarea și vizualizarea datelor esențiale pentru activitățile operaționale curente.
Pe lângă beneficiile incontestabile pe care le propune, vine și cu un dezavantaj important, costul. Pentru o companie care are nevoie de excel pe toate PC-urile pe care lucrează angajații, efortul financiar ar putea deveni semnificativ, deși justificat.
Dacă Microsoft Excel devine o povară financiară, este bine de știut că există o serie de alternative, cu funcții similare, care pot suplini nevoile pe care le acoperă software-ul din pachetul Office.
Google Sheets
Este deja un instrument cu o utilizare largă. Permite, vizualizarea, editarea și colaborarea atât online, cât și offline. Suportă cea mai mare parte a formatelor de tabele utilizate la ora actuală. Este o aplicație care rulează în cloud și este accesibilă de pe orice browswer și sistem de operare. Nu necesită instalare. Propune și variantă pentru mobil, ceea ce recomandă Google Sheets utilizatorilor care au nevoie de mobilitate și accesibilitate. În plus, se lucrează foarte ușor pe documente iar salvarea se face automat în Google Drive, așa că nu trebuie să îți faci griji în ceea ce privește integritatea datelor.
Mai mult, tabelele și vizualizările datelor pot fi descărcate în format .pdf, .html, .ods, .xlsx și .tsv.
Ca aspecte negative, aplicația are lag în momentul în care se lucrează cu o cantitate foarte mare de date și este destul de dificil de identificat cine, dintre utilizatorii cu acces, a intervenit cu modificări.
Zoho Sheet
Principala calitate este posibilitatea de a face rapid și ușor o serie de automatizări. De asemenea, funcționează foarte bine pentru lucrul colaborativ, iar opțiunile disponibile pentru vizualizarea datelor pot ușura foarte mult munca utilizatorilor. De asemenea, aplicația este în cloud, este gratuită și poate suporta o serie de tpuri de fișiere, mai puține decât Google Sheets.
Avantajele majore sunt comenzile și interfața intuitive ceea ce facilitează procesul de învățare, are Ai integrat pentru diferite funcții.
Ca aspect negativ principal este lipsa unor funcții complexe care se adresează utilizaorilor avansați. De asemenea, nu funcționează offline și are nevoie de mai mult timp să încarce tabele.
Libre Office Calc
Pare să fie cea mai bună alternativă la Microsoft Excel. Spre deosebire de alternativele de mai sus, nu are suport online și nu permite colaborarea pe documente. În schimb are un set solid de opțiuni, multe dintre care nu se regăsesc în Excel.
Unul dintre cele mai importante avantaje pe care alternativele de mai sus îl reprezintă este faptul că pot fi folosite gratuit.