Inginerii specializați în proiectare, arhitecții și nu numai sunt utilizatorii cărora li se adresează AutoCAD, programul de referință programul de referință în domeniile de mai sus. Programul are toate funcțiile pe care și le poate dori un utilizator profesional. În ciuda competențelor incontestabile, AutoCAD vine și cu un cost pe măsură, ceea ce îl face prohibitiv pentru freelanceri sau pentru studenți.
Există însă și variante complet sau parțial gratuite care sunt perfecte pentru deprinderea unor competențe dar și pentru a le folosi în scop lucrativ.
-
FreeCAD
Este una dintre cele mai bune alternative gratuite la AutoCAD pentru proiectarea 3D. Funcționează acceptabil și pentru proiectarea în 2D. Mai mult, este disponibil atât pentru Windows, Mac, cât și pentru Linux.
Avantajul faptului că este open-source constă în comunitatea de utilizatori care s-a format în jurul acestui software. Așadar, vei avea suport din partea utilizatorilor avansați și răspunsuri la întrebările pe care cu siguranță le vei avea, în special la primele proiecte pentru care îl vei utiliza.
Un dezavantaj semnificativ este timpul extins de care vei avea nevoie pentru a învăța programul, iar unele funcții s-ar putea să fie depășite pentru că dezvoltatorii din comunitate nu au reușit să lanseze actualizări. Totuși, este gratuit, așa că inconvenientele sunt minime.
-
LibreCAD
Este o alternativă gratuită foarte populară a AutoCAD și este apreciat datorită funcțiilor variate pe care le oferă. Așadar, gradul său de utilizare atât printre profesioniști, cât și printre începători este unul foarte ridicat.
Principalele sale atribute stau în proiectarea 2D și disponibilitatea pe Windows, iOS și Linux. Mai mult, se aseamănă foarte mult cu AutoCAD, așa că utilizatorii nu vor avea probleme de adaptare atunci când vor face tranziții de la un software la celălalt.
Spre deosebire de FreeCAD, are o interfață mult mai prietenoasă, mai intuitivă, ceea ce îi oferă atuul de a putea fi învățat relativ repede chiar și de către un utilizator începător care a avut doar un contact minim cu acest gen de programe.
Nu în ultimul rând, LibreCAD nu are nevoie de resurse substanțiale pentru a funcționa corespunzător.