parola sigura

3 metode pentru a compune o parolă sigură

Pe măsură ce uneltele și tehnicile de securitate online devin din ce în ce mai complexe, metodele folosite de hackeri pentru a le evita devin, la rândul lor, din ce în ce mai evoluate. Pentru a-ți securiza conturile pe care le ai online, este vital să elaborezi o parolă sigură, iar pentru a ajunge la o astfel de parolă este nevoie să ai câteva cunoștințe în ceea ce privește tehnicile de elaborare.

Dacă în urmă cu 15 ani era suficient să nu folosești un cuvânt disponibil în dicționar, acum situația este mult mai complexă. Așadar până la adoptarea unor metode alternative pentru securizare conturilor online, parola rămâne principala măsură de securitate pe care o avem la îndemână.

Utilizarea unui generator automat de parolele

Generatoarele automate de parole securizate au devenit din ce în ce mai utilizate odată cu creșterea în complexitate a metodelor de elaborare. Astfel, prin utilizare unor unelte ca Random.org sau LastPass, vei avea acces la o varietate de parole din care poți alege.

Ca regulă generală, este recomandată alegerea unei parole care are cel puțin 12 caractere și este formată atât din litere și cifre, cât și din simboluri. Unele site-uri limitează numărul de caractere pentru parole și exclud simbolurile. Acelea sunt cazuri speciale care trebuie abordate ca atare.

Un dezavantaj major al acestor parole generate automat este că utilizatorul nu și le va aminti. De aceea, este recomandată abordarea uneia dintre cele două metode de mai jos:

  • notarea parolelor într-un document;
  • folosirea unei aplicații de gestionare a parolelor.

Utilizarea de propoziții sau de fraze

În cazul în care nu te încântă parolele generate automat, dar vrei parole sigure pe care să ți le amintești fără probleme, poți folosi propoziții simple sau fraze. Cu siguranță va fi mai simplu să-ți amintești o propoziție decât o înșiruire de 16 caractere. Încearcă să-ți bazezi propozițiile pe experiențe proprii, care te reprezintă. Astfel, riscul de a le uita este minim și le vei pute folosit cu ușurință de fiecare dată când te loghezi, indiferent de dispozitiv.

Deși aceste parole sunt mai ușor de ținut minte, dacă folosești câte o parolă unică pentru fiecare site pe care ai cont, s-ar putea să ai probleme în a ține minte asocierea între parolă și site.

Folosirea unei baze

Folosirea unei baze de la care să începi să-ți construiești parole unice pentru conturile tale online este o metodă mai puțin populară, deși are o serie de avantaje. În primul rând poți genera parole sigure, unice pentru fiecare platformă. În al doilea rând, îți vei putea aminti mai ușor parolele.

Baza poate fi o înșiruire de litere, cifre și simboluri, sau chiar o propoziție, la care să adaugi un element personalizat pentru fiecare site.

Este foarte important ca, în utilizarea acestei metode să încerci să elaborezi parole complexe, astfel încât gradul de securitate al conturilor online să fie unul cât mai ridicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *