ai

3 moduri în care este folosită inteligența artificială în atacurile cibernetice

Conform ultimelor avertismente ale experților în securitate cibernetică, infractorii din spațiul virtual de astăzi folosesc inteligența artificială pentru a sparge parolele mai repede. În același timp folosesc tehnologia pentru a construi malware care știe cum să se ascundă.

Trei dintre cele mai răspândite moduri de acțiune descoperite până acum le regăsești mai jos.

„Otrăvirea” datelor

Hackerii vizează date care sunt folosite pentru alimentarea sistemelor de învățare automată. Aceste date sunt manipulate astfel încât să poată fi generat și controlat un anumit comportament a unui model de machine learning. Un exemplu în acest sens, este etichetarea mesajelor spam ca mesaje legitime, sigure.

Există mai multe tipuri de „otrăvire” a datelor. Unul dintre tip constă în atacuri care vizează integritatea algoritmului machine learnig. Studiile arată că o intervenție de 3% în date generează o scădere în acuratețe a algoritmului de 11%.

Generative Adversarial Networks (GAN)

GAN desemnează două sisteme de inteligență artificială care funcționează simultan. Unul simulează conținut original, în timp ce al doilea are rolul de a verifica și de a identifica eventualele greșeli. Aceste sisteme sunt concurente, iar împreună generează conținut care poate fi atât de convingător încât să pară original.

Hackerii care folosesc sistemele GAN simulează șabloanele normale de trafic pentru a distrage atenția de la atacuri și pentru a găsi și extrage date foarte rapid. Aceste sisteme sunt folosite pentru spargerea de parole, eschivarea de la vigilența programelor antivirus și pentru a trece peste sistemele biometrice de autentificare.

Manipularea de boți

Din moment ce algoritmii de inteligență artificială pot fi determinați să ia decizii, pot fi manipulați și către a lua deciziile greșite. În cazul în care hackerii reușesc să acceseze acești algoritmi îi pot manipula. În momentul în care un sistem este gestionat în exclusivitate de roboți, acesta este expus, iar detectarea atacului este, de cele mai multe ori, întârziată, iar intervenția pentru eliminarea problemei devine mai dificilă.

 

Photo by luis gomes from Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *