Mai devreme sau mai târziu intervine inevitabilul, despărțirea de laptop. Chiar dacă ți-a fost alături în multe situații limită și te-a ajutat să-ți finalizezi proiectele pentru școală, sau ți-a asigurat workflow-ul atunci când erai în delegații, va veni momentul în care va obosi și își va cere schimbarea.
Semnele care indică faptul că durata de exploatare a laptopului tău se apropie de final sunt mai discrete, la început, după care se accentuează. Așa că, ar trebui să acorzi o atenție specială primelor semne de „odoseală” și să iei măsuri rapide. Dacă ai un model de laptop vechi și ai făcut deja un upgrade, este posibil ca încă unul să fie prea costisitor și mai puțin rentabil decât cumpărarea unui laptop nou.
Hai să vedem câteva simptome care ar trebui să îți declanșeze alarma.
Apeși butonul de pornire și nu se întâmplă nimic
Este înspăimântător ca, într-o dimineață care prevestește o zi plină de lucru, să apeși butonul de pornire al laptopului și dispozitivul să nu pornească. În cazul în care dispozitivul este conectat la priză, s-ar putea să fie nevoie de o diagnoză specializată într-un service. Așadar, mergi la un service unde vei afla exact de ce laptopul tău nu mai pornește și care sunt alternativele de reparații. S-ar putea să fie o problemă banală, cu soluții accesibile, ca înlocuirea încărcătorului de laptop sau a bateriei. În același timp, poate defecțiunea provine de la o altă componentă vitală. În cel de-al doilea caz, reparația s-ar putea să fie destul de costisitoare, iar achiziția unui laptop nou să fie cea mai bună variantă.
Încălzirea excesivă a laptopului
În cazul în care laptopul devine fierbinte după ce stă o vreme pornit, ventilatorul funcționează la capacitate maximă și aplicațiile rulează greu, s-ar putea ca principala cauză a acestor simptome să fie vârsta laptopului. După un timp, componentele nu mai dau același randament, se încălzesc mai tare și favorizează o degradarea hardware. În această situație, dacă simptomele persistă după o curățare temeinică de praf, există riscul ca laptopul să înceteze să funcționeze în orice moment. De aceea, ar fi bine să începi documentarea pentru un dispozitiv nou.
Display-ul nu mai redă aceeași calitate
În timp, este posibil să sesizezi o diminuare a imaginilor redate. În același timp, monitorul poate să pâlpâie sau să arate alte simptome care alterează experiența de utilizare, dar și productivitatea. În această situație este nevoie de un display nou. În același timp, s-ar putea ca procesorul grafic al laptopului să fie depășit. În situația în care cauza problemelor este procesorul grafic, înlocuirea laptopului este soluția recomandată.
În cazul în care sesizezi oricare dintre aceste simptome, mergi cu laptopul într-un service specializat. Ia decizia de cumpărare doar după ce ai aflat diagnosticul și costul reparațiilor. Dacă reparațiile sunt costisitoare, orientează-te către un laptop nou.