Cu siguranță, serviciile de streaming, cum ar fi Netflix sau HBO GO au făcut izolarea mi suportabilă. Acestea își au originea în Statele Unite și au reușit să devină foarte populare în toată lumea prin diversitatea de conținutului pe care îl oferă și prin producțiile originale. Modelul a inspirat și o serie de startup-uri europene inovative care își propun să ofere conținut dedicat publicului de pe „bătrânul continent”.
Așadar, cei interesați de cinematograful european, dar și de producțiile TV de pe continent s-ar putea să exploreze platformele pe care le vom enumera mi jos.
Filmdoo – este un startup originar din Marea Britanie care și-a propus să devină unealta de promovare a acelor producții care nu au reușit să-și trăiască momentul de glorie pe marile ecrane. Platforma a fost lansată în 2015 în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, iar de atunci a reușit să-și construiască o arhivă cu peste 2.500 de titluri. Obiectivul major al platformei este acela de a reuși să ducă filmele independente către un public extins, promovând astfel aprecierea culturală.
Cinesquare – este un startup fondat în Albania în 2017 cu obiectivul clar de a promova producțiile cinematografice din zona Balcanilor. În același timp, dorește să ofere filmelor europene un spațiu de vizionare după ce acestea nu mai rulează pe ecranele cinematografelor. Platforma este disponibilă în țările balcanice, iar înregistrarea este gratuită. Utilizatorul plătește producțiile pe care dorește să le vizioneze. Pe lângă streaming, Cinesquare se implică în evenimente și festivaluri cu scopul de a promova industria filmului din Europa.
Uncut – platforma care funcționează pe bază de abonament este disponibilă în Belgia și Luxemburg din 2018. Cu cele peste 2.600 de titluri, este cea mai extinsă arhivă de filme din cele două țări. Obiectivul platformei este de promovare a cinematografiei europene, în special a producțiilor independente. Abonamentul pentru un ecran este de 7,99 euro, iar pentru 4 ecrane este de 9,99 euro.
Discover.film – își are originile în Londra anului 2016 și are ca obiectiv să ofere spațiu de rulare pentru producții care, de obicei, sunt neglijate de către publice, respectiv scurt-metrajele. Utilizatorii trebuie să se înregistreze pentru a putea viziona conținutul platformei, dar nu trebuie să plătească abonament sau o taxă de vizionare. Platforma a reușit să adune trei milioane de utilizatori din peste 180 de țări. Mai mult, platforma organizează unul dintre cele mai mari festivaluri de film din lume, The Discovery Film Awards.
Joyn+ – este cea mai nouă platformă din listă. A fost construită și lansată în Germania în anul 2019 și a devenit foarte repede cea mai mare platformă gratuită de streaming video din țară. Ceea ce oferă în plus față de toate celelalte platforme sunt cele peste 50 de canale TV pe care le difuzează online. În același timp, are o arhivă generoasă de filme și de seriale. Abonamentele încep de la 6,99 euro.
Industria filmului european este una puternică din care ies producții de calitate. Din păcate, de multe ori, dă dovadă de o forță de promovare net inferioară producțiilor de peste ocean. Din acest motiv are o vizibilitate multe mai redusă.