Laptopurile și notebook-urile au devenit cea mai vândută categorie de PC-uri după ce au depășit desktop-urile la sfârșitul anului 2008. De atunci aceste dispozitive au deținut supremația, până recent, când tabletele au început să le devanseze.
Totuși, laptopul rămâne unealta de lucru preferată de utilizator pentru task-uri profesionale.
Ca orice dispozitiv exploatat la capacitate maximă, unele componente pot ceda. Hard disk-ul sau memoria RAM sunt predispuse la defecțiuni, dar o serie de alte componente se pot strica, fie datorită unor defecte de fabricație, ceea ce impune producătorului să remedieze defecțiunea, fie unei utilizări intensive perioade îndelungate.
Printre aceste componente ar fi 5 care ar duce la defecţiuni frecvente ale laptopului:
Placa de bază. Începem cu cea mai costisitoare reparația, ce la placa de bază. De obicei, odată ce această componentă a cedat, trebuie înlocuită. Placa de bază poate ceda din diverse motive, așa că fii atent la instrucțiunile producătorului pentru a te asigura că o utilizezi conform specificațiilor.
Adaptorul Jack/AC. Defecțiunea la această componentă este cauzată aproape în exclusivitate de către utilizator care are tendința să bruscheze intrările pentru mufă. Conexiunea nu se mai face corespunzător, ceea ce împiedică funcționarea căștilor și a microfonului.
Display-ul laptopului. De obicei, această componentă cedează doar în urma unei utilizări intensive perioade extinse, în cazul în care nu suferă o daună mecanică. Înlocuirea display-ului nu este o operațiune foarte complicată țși nici foarte costisitoare. Utilizatorii pot să facă singuri înlocuirea componentei defecte cu una nouă, dar este recomandată asistența unui specialist pentru a evita viciile de montaj.
Ventilatorul procesorului. Procesorul generează temperaturi ridicate într-un spațiu foarte restrâns, de aceea ventilatorul este foarte solicitat. Defectarea este favorizată de acumularea de praf sau alte particule care se pot acumula pe motorul și paletele ventilatorului.
Tastatura. Defecțiunea la această componentă este aproape în exclusivitate cauzată de utilizator. Cea mai frecventă cauză este vărsarea de lichid. Încearcă să nu bei cafea sau alte lichide lângă laptop, astfel, vei asigura tastaturii originale o „sănătate de fier” pe toată perioada de utilizare.