Cât de des îți schimbi laptopul? În pricipiu la aproximativ doi ani intervine nevoia de schimbare fie din cauză că laptopul nu mai corespunde din punct de vedere tehnic nevoilor sau deoarece s-a uzat moral. Mulți utilizatori sunt mai degrabă influențați de uzura morală și aleg un laptop nou, respectiv cheltuie o sumă considerabilă pentru un alt dispozitiv, iar dispozitivul vechi, care mai putea fi folosit în condiții foarte bune cu niște upgrade-uri minore este abandonat.
Un laptop are o durată de viață mult mai lungă decât îi atribuie utilizatorul, iar dacă respecți câteva reguli simple de întreținere ai putea să te bucuri de o vacanță pe cinste în loc să cheltui inutil pe un laptop nou.
1. Manipulează laptopul cu grijă. Accidentele se pot întâmpla oricând. Dacă un display spar sau o tastatură defectă sunt probleme cu rezolvare foarte simplă, din neatenție, poți ajunge provoca daune mult mai grave laptopului tău. Poți ajunge chiar ca, în urma unui astfel de accident să nu îți mai poți recupera datele. Un plus de precauție la manipularea laptopului, în special dacă ești un utilizator foarte mobil, este esențială.
2. Curățarea regulată a componentelor hardware. În General PC-urile sunt magneți pentru praf. Praful se depune pe componentele interne și dăunează bunei lofr funcționări. În cazul în care este neglijată operațiunea de curățare, este periclitată buna funcționare a sistemului. Cea mai frecventă problemă provocată de neglijarea „igienei” laptopului este blocarea fluxului de aer, care atrage după sine supraîncălzirea sistemului.
3. Atenție la sistemul de operare. Dacă laptopul nu mai răspunde foarte bine la comezi și a devenit mai leneș decât în zilele sale de glorie, nu este neapărat un efect al vârstei. Se poate ca sistemul de operare să fie de vină, caz în care se pot face o serie de operațiuni simple care pot crește viteza.
4. Actualizări ale aplicațiilor și a sistemului de operare. Niciun program sau sistem de operare nu este perfect. Mai are scăpări pe ici, pe colo, iar dezvoltatorii fac disponibile actualizări, pe măsură ce descoperă și remediază eventualele scăpări. Actualizează programele și sistemul de operare ori de câte ori ești notificat că acest lucru este pozibil.
5. Upgrade al componentelor. Poți evita cheltuiala schimbării laptopului cu o actualizare a componentelor hardware ale sistemului. Actualizările care au un efect simțitor sunt adăugarea de memorie suplimentară RAM și înlocuirea hard disk-ului cu o unitate de stocare SSD.
Aceste 5 elemente contează pentru prelungirea duratei de utilizare a laptopului. Chiar dacă te hotărăști să achiziționezi un laptop nou, este recomandat să nu neglijezi operațiunile de mentenanță pentru a te bucura de o experiență de utilizare foarte bună pe termen lung.